TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

Onlenemeyecek Iş Kazası Yoktur!

İSTANBUL
05.10.2007 (Son Güncelleme: 07.10.2007 15:54:13)

27 Eylül 2007' de Harita Mühendisi Gülseren YURTTAŞ' ı iş kazasında kaybettik.

İlke ve düşüncelerinden ödün vermeyen, mesleğinin getirdiği sorumluluğu her zaman ön planda tutan, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi üyesi, 39. Dönem Yedek, 40. Dönem Asıl TMMOB Delegesi olan ve 12.03.2002 - 01.09.2007 tarihleri arasında TMMOB HKMO İstanbul Şubesinde Şube Müdürü olarak görev yapan sevgili Gülseren YURTTAŞ‘ı geçirmiş olduğu iş kazası sonucu kaybettik.

29 Eylül Cumartesi saat: 09.00‘da Zincirlikuyu mezarlığı önünde TÖREN düzenlenmiş olup, cenaze aynı gün ikindi namazından sonra Bilecik/Gölpazarı Merkez Çarşı Cami‘inden kaldırılmıştır.

Daha önce de iş kazası sonucu yaşamını yitiren (Tuzla TErsanelerinde) ve Gülseren arkadaşımızın ölümüyle de devam eden süreçte TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu bir komisyon kurarak çalışmalara başlamış ve 05.10.2007 Cuma (bugün) günü bir basın açıklaması yapmıştır.

Basın açıklaması metni:

BASINA VE KAMUOYUNA

ÖNLEMEYECEK İŞ KAZASI YOKTUR! İŞ GÜVENLİĞİ MÜHENDİSLİĞİ YAYGINLAŞTIRILMALI VE YASAL GÜVENCEYE ALINMALIDIR.


Dünyada her yıl yaklaşık 270 milyon iş kazası meydana gelmektedir. Bu kazalar sonucunda her gün 5 bin kişi iş kazalarında yaşamını yitirmekte, yılda 160 milyon kişi meslek hastalığı geçirmekte, 22bin çocuk "işçi" iş kazalarında ölmektedir.

Sosyal Sİgortalar Kurumu istatistiklerine göre de 2006 yılında 79.027 iş kazası,574 meslek hastalığı vakası meydana gelmiş, bunların 1601‘ i ölümle sonuçlanmıştır.


Türkiye‘ de iş kazalarının %72 si elliden az işçi çalıştıran işyerlerinde meydana gelmektedir.


İSKİ‘ nin, Melen Çayı‘ nın, İstanbul‘ a getirilmesi Boğaz Geçiş Projesi SArayburnu Şantiyesinde ki müteaahhit firma KUTAY İNŞAAT Taah. Tic. Ltd. Şti. firmasının taşeronu olarak çalışan "DETEK (DENİZ TEKNOLOJİSİ LTD.ŞTİ.) adlı firmada görevli Harita Mühendisi 35 yaşındaki Gülseren YURTTAŞ‘ ın 27.09.2007 Perşembe günü Saat 19:00 ‘ da boru taşıyan mobil vinç bomunun kopmasıyla meydana gelen iş kazasında hayatını kaybetmesi, iş güvenliği konusunda gerekli önlemlerin alınmasının önemini bir kez daha ortaya çıkarmıştır.


Bilim ve teknolojide yaşanan hızlı gelişmeler, hızlı sanayileşmeyi de beraberinde getirmiş ve buna bağlı olarak; işyerlerinde yeterli önlemlerin alınmaması her yıl artan iş kazaları, meslek hastalıkları ve çevre kirliliği, insan ve çevre sağlığını tehdit eder bir noktaya ulaşmıştır. Üretim araç ve gereçlerinin uygunsuzluğu, üretim süreçlerinde kullanılan ürün, yarı ürün ve hammaddelerden kaynaklanan zararlı etmenler, çalışılan ortamın ve üretim süreçlerinin yetersiz ve olumsuz koşulları, çalışanların en temel hakkı olan yaşama ve çalışma hakkını tehdit ettiğinden İŞ GÜVENLİĞİ konusunda gerekli önlemlerin alınmasını gerekli kılmaktadır.


27.09.2007 tarihinde meydana gelen iş kazasında, müteahhit firmanın uygulatılmasından sorumlu olduğu iş güvenliği kurallarının taşeron firma tarafın yerine getirilmemiş olduğu görülmektedir. Bu durum ülkemizdeki TAŞERONLAŞTIRMA uygulamlarının yanlışlığını göz önüne sermektedir. Bu olay taşeronlaştırma ve yetersiz iş güvenliği konularını tekrar gündemimize almamızı gerektirmektedir.
Şantiyede kaza sonrası inceleme yapmayı başarabilen bir kaç TMMOB üyesi, kazadan hemen sonra ve bir gün sonrası olay yeri ile ilgili farklılıkları şöyle anlatmaktadırlar.

- Şantiye girişinde proje adı, yüklenicilerin isimleri,vb... bilgilerinde bulunduğu levhada taşeron firma DETEK‘ in de ismi yer alıyordu. ancak levhanın bu bölümü birgün sonrası itibariyle sökülmüştü.
- Şantiyedeki tüm çalışanlarının baretlerinin üzerinde yeni yapıştırılmış - ana yüklenici firma olan - Kutay İnşaatın çıkartmaları yer alıyordu.
- Vİnçlerin üzerlerine ve şantiyenin duvarlarında olay akşamı yer almayan "montaj sahasına girme","vinç alanından uzak dur",vb.. yazılar iliştirilmişti.
- Kısacası taşeron firma Detek "buharlaşmıştı" ve ortalıkta "iş güvenliği" adına alınması gereken önlemlerin var olduğu görüntüsü yaratılmıştı.

Bununla birlikte; 27.09.2007 tarihinde Gülseren YURTTAŞ‘ ın ölümü ile sonuçlanan iş kazasında kazaya neden olan mobil vincin kontrollerinin yapılıp yapılmadığı da tespit edilememiştir.


İSKİ projelerinde taşeron firmalar tarafından yürütülen projelerde gerçekleşen ürünlerin, bir iş kazası olarak nitelendirilemeyeceği, asıl nedenin yetersiz iş güvenliği önlemleri olduğu, ana yüklenici ve taşeron firmaların delilleri karartmaya çalıştıkları, Detek levhasının sökülmesi,uyarı yazılarının çalışma alanına asılmasının bu eğilimin göstergesi olduğu açıkça ortadadır.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunun çok yönlü bir çalışmayı geretirdiğinin bilinci ile;
- Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına önerdiğimiz çerçevede işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğünün günün koşullarına uygun bir biçimde tüm ilgili kesimlerin görüş ve önerileri alınarak yaşama geçirilmesini,
- Küreselleşme politikaları ile özelleştirmeler sonucunda ortaya çıkan sorunların giderilmesi için tüm çalışanların iş güvencesinin sağlanmasını,
- Tüm toplu sözleşmelerde işçi sağlığı, iş güvenliği konularına kapsamlı yer verilmesini ve sendikaların bu konuya daha fazla sahip çıkmasını,
- İş Sağlığı İş Güvenliği Kurullarının işlevsel hale getirilmesini, bu kurulların eğitilmiş ve yetkilendirilmiş kişilerden oluşturulmasını,
- Tüm çalışanlara işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda sürekli eğitim verilerek bilinçlendirilmesinin sağlanmasını,
- İş kazası araştırmalarının daha gerçekçi ve güvenilir olmasını,

Talep ediyoruz.

TMMOB, "ÖNLENEMEYECEK İŞ KAZASI YOKTUR!" demektedir.
TMMOB, "İŞ GÜVENLİĞİ MÜHENDİSLİĞİ YAYGINLAŞTIRILMALI VE YASAL GÜVENCEYE ALINMALIDIR" demektedir.

TMMOB İSTANBUL İL KOORDİNASYON KURULU
 

ÖNEMLİ BİLGİ: GÜLSEREN YURTTAŞ‘ IN İŞ KAZASIYLA KAYBEDİLMESİ NEDENİYLE 8 EKİM 2007 PAZARTESİ SAAT 16:00‘ DA SARAÇHANE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖNÜNDE TOPLANILACAK OLUP, İSKİ (AKSARAY) BİNASI ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI YAPILACAKTIR.

KATILIMINIZI BEKLİYORUZ.

 

Okunma Sayısı 1441