TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

Tmmob Peyzaj Mimarları Odası Başkentin Ağaçlandırılmasının Ithal Bitkilere Teslim Edilmesine Karşı Olduğunu Dile Getirdi. - Cumhuriyet Ankara

GENEL MERKEZ
07.07.2006 (Son Güncelleme: 16.12.2006 04:13:51)

Başkentin dörtbir yanının "ithal" ağaçlarla donatılması uzmanların eleştirilerine yol açarken, yabancı menşeeli bitkilerle taşınan çeşitli hastalıkların toprağı verimsizleştirildiğine dikkat çekiliyor.

Hangi ağaçların nerede kullanılacağına ilişkin karar verme sürecinin sağlıksız işlemesi nedeniyle, bitkilerin adaptasyon şansı daha da azalıyor. Kentin yeşil alanlarında sürekli yenileme çalışmalarının yapılması ise akıllara "Ankaralıların parasının ne kadar doğru kullanıldığı" sorusunu getiriyor.

Ankara'nın park, bahçe, yol ve bulvarlarında kullanılan ithal bitkiler, mali açıdan külfet getirdiği yönündeki eleştirilere maruz kalırken, konunun yeni boyutu söz konusu bitkilerin taşıdığı hastalıklar oldu. Uzmanlar, ithal bitkiye gerek kalmaksızın Ankara'nın yeşillendirilebileceği noktasında birleşirken, yurtdışından getirilen ağaçlarla taşınan "nematodların" ancak kaynar su ile yıkanarak topraktan çıkarılabildiğini vurguluyor. Söz konusu nematodlar ve parazitler toprağın verimsizleşmesine yol açıyor. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak, örgütlerinin başkentin ağaçlandırılmasının ithal bitkilere teslim edilmesine karşı olduğunu dile getirdi. Kolçak, "Ankara bu konuda Melih Gökçek'in fantezilerine yeniliyor ve çok ciddi şekilde mali kayba uğruyor. Ankara'nın mali anlamda bu kadar zayıflamasının en büyük nedeni Gökçek'İn hatalı projeleri" dedi. Melih Gökçek'İn 1994'de Anakent Belediye Başkanlığı'na seçildiğini, 1996'dan bu yana da ithal ağaç kullandırdığını anlatan Kolçak, "Rantının çok yüksek olduğunu bilerek bu işe girişti. Bir kere, ithal bitki getirerek yerli üreticiyi zedeliyor. Ama Gökçek, boylu ağaç fantezisiyle "Ağaç yok, fidan var" diyerek, ithal bitki getiriyor. Bir kere Ankara karasal iklime sahip olduğu için ithal boylu ağaçların adaptasayonu zor olur" görüşünü kaydetti. Kısa süre önce yapılan incelemelerde bir kısım ithal bitkilerde nematod ve parazite rastlandığını anımsatan Kolçak, şöyle devam etti:

"Getirdiği bitkilerle  topraklarımıza hastalık bulaştırdı. Diğer ülkelerde ithal bitki ve tohum girişi kesinlikle yasakken bu ülke, bu kent bu kadar mı sahipsiz? Konuştuğumuz uzmanlar, özellikle nematodların sıcak sularla yıkanarak topraktan arındırılabildiğini söyledi. Son açıklamasında '3 bin 500 bitki dikildi, 400'ü kurudu' şeklinde asla gerçeği yansıtmayan rakamlar verdi. İstisnasız her yıl  ağaç dikiliyor, tüm güzergahları kesinlikle yeniliyor. Nematodların toprağa verdiği zarardan ötürü ağaçlarımız tutmuyor diyebilir ama bilsin ki; ağaçlar kurumadan, sadece daha fazla insana daha fazla para kazandırma amacı taşıdığını düşündüğümüz bir yol izliyor. Neden ithal ağaçlara bu kadar para harcıyor, neden dikilmesini istediği ağaçları gece yarısı yine kendi vinçlerle söktürüyor. Ankaralıya ait, Ankaralıların parasıyla alınmış tüm bitkileri kendi keyfi kararlarıyla yok etti ve yerlerine yenilerini dikti. Şu anda özellikle Turan Güneş Bulvarı ve Oran Bulvarı'nda kurumalar had safhada."

Kolçak, Anakent Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı'na konuya ilişkin sorulan sorulara ısrarla "Ankara'nın ekolojisine uygun bitkiler seçildiği"nin söylendiğini de ifade ederek, "O zaman şunu soruyoruz: Gürgen ne zamandan beri Ankara ekolojisine uygun? Meşe ne zamandan beri, özellikle trafik akımının olduğu hassas noktalar dediğimiz yerlerde, yol ağaçlandırması için kullanılıyor. Ayrıca GMK'ya dikilen yalancı serviler egzosa ve ani hava değişimlerine ne kadar dayanıklı? Öte yandan uyum sağlaması kolay olsun diye boylu ağaç getirdiklerini söylüyorlar. Bu hiçbir peyzaj mimarının altına atabileceği bir şey değildir" diye konuştu.

MAKYAJ KAYGISI

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Zafer Şahin ise ithal ağaçlarla kent yeşillendirilmesi çalışmalarının “makyajı öne çıkarma” kaygısı ile yapıldığına dikkat çekti. Şahin, doğal yeşil alanlar oluşturulmasının mantığının sürekli bakım ve yenileme istemeyerek, kendi kendini idame ettirmesi olduğunu belirtti. Şahin, “Ama bizdeki yeşil alanlara bakarsanız, sürekli bakım ve yatırım gerektirir. Bu yapılmazsa kururlar. New York’taki Central Park ya da Londra’daki Hyde Park’a sürekli birilerinin bir şeyler söküp-diktiğini göremezsiniz. Ankara’ya baktığımızda da ODTÜ Ormanı ve Kurtuluş Parkı en güzel örneklerdir. ODTÜ Ormanı doğal orman statüsünde kendi kendine yaşayabiliyor. Keza Kurtuluş Parkı’na belediye’nin katkısı en alt seviyede” değerlendirmesini yaptı.

 

YORUMLAR

Yorumlar moderator kontrolünden geçmektedir. e-Posta adreslerinin gerçekliği kontrol edilir

Toplam 0 adet.

YORUMLAR BÖLÜMÜNÜN KURALLARI:
Yazılan tüm yorumlar moderator kontrolünden geçmektedir. Moderator yorum yazanlara veya üçüncü kişilere hakaret ya da bu kişilerle ilgili küçültücü sözler içeren yorumları yayına uygun görmez ve siler. Sayfanın niteliğine göre tüm yorumlar moderator kontrolunden geçerek yayınlanıyor olabilir. Bu durumda yorumlarınız anlık olarak yayına girmez. Yine de yayına girmiş olsa dahi moderator daha sonra aynı yorumu yayından kaldırabilir. Moderator kontrollu yayın niteliği taşımayan forumlarda yazılan yorumlar anlık yayına girer fakat moderator yayınının devamında sakınca gördüğü yorumları yayından kaldırabilir. Yazılan yorumların güvenilirliğini artırmak amacıyla yorum yazana ait e-posta adreslerinin gerçekliği kontrol edilebilir. Bunun için e-posta adresine kontrol bağlantısı içeren e-posta gönderilir ve bu bağlantıya tıklanılması beklenir. Forumlarda yazılan yorumların kamu düzenini bozucu, genel ahlaka aykırı, başkalarını rahatsız edici ve yasalara aykırı olmaması çok önemlidir. Yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.


Okunma Sayısı 1396