TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

Tmmob Yerel Yonetimlerde "donüşüm" Sempozyumu Iı. Ve Iıı. Gün Oturumları Ile Tamamlandı

GENEL MERKEZ
20.10.2007 (Son Güncelleme: 25.10.2007 02:43:37)

Sekreteryası Oda' mız tarafından yapılan ve üç gün süren sempozyum üçyüzelli kişi tarafından takip edildi. Bu üç gün boyunca altmış farklı konuda sunum izleyici ile buluştu.

YEREL YÖNETİMLERDE DÖNÜŞÜM SEMPOZYUMU BAŞARIYLA BİTİRİLDİ

"Yerel yönetim, insan toplumlarının örgütlenmesinde bir merkez ortaya çıktığında belirmiş yönetsel birimdir. Merkez ile yerel, bir diğeriolmadan kendisi de var olamayan iki unsurdur. Bir çemberde olduğu gibi, ortadaki noktanın kendisi çevresindekiler olduğu için "merkez"dir.Merkezileşmiş burjuva devlet örgütlenmesinde merkezden yönetim ile yerinden yönetim olgunun doğasına uygun biçimde şöyle tanımlanmıştır.Merkezden yönetim, güç ve yetkinin belli bir merkezde yoğunlaştığı yönetim usulüdür. Merkezi yönetim, bu usule bağlı olarak iş gören aygıttır. Yerinden yönetim, çok sayıda özerk birimin belli bir merkezden yönetilme usulüdür.

Bu yerleşik tanım, ‘üniter esas‘a göre yapılmış tanımdır. Ortaya atılışı 1950‘li, yükselip baskı unsuru haline gelişi 1980‘li yıllarda gerçekleşen ikinci bir tanımı daha vardır.

Yeni bakış olarak geliştirilen yerinden yönetim örgütlenmesinde; yerinden yönetim artık merkezden değil yerinden tanımlanmalıydı. Bir başka deyişle dev şirketler kendi içlerinde birer bütün oluşturan parçaların görev - kaynak - yetkilerini ‘dışardan‘belirlemekten vazgeçip bunlara ‘içerden‘ kendi başlarına birer merkez olarak yaklaşmalıydı. Buna da ‘federallik ilkesi‘ adını veriyordu.

Günümüzde, Türkiye‘nin yerel yönetim sistemiyle ilgili tartışmaların özü bu noktadadır. Merkezden yönetim ve yerinden yönetim usulleri hangi esasa göre kurulacaktır? Üniterlik esasına göre mi yoksa federallik esasına göre mi?" diyen Prof. Dr. Birgül Ayman Güler‘in  çerçeve sunuşu ile başlayan sempozyum  " Dönüşüm " ana teması altında 10 oturum şeklinde gerçekleşti..

Yerel Yönetim, İlkeler ve Gelecek başlığı altında kuramsal kavramların tartışıldığı 1.oturumun başkanlığını Odamız Yönetim Kurulu başkanı Sn Ayşegül ORUÇKAPTAN yaptı.

Oturumda; barınma hakkı, rant ve kamunun  sorumlulukları, planlamada kapsamlı  yaklaşımlardan uzaklaşma, stratejil planlama süreçleri tartışıldı.

Yerel yönetimlerde planlama yaklaşımları ve uygulamaları başlığında yapılan 2. oturumu Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu başkanı Sn. Yaser GÜNDÜZ yönetmiş olup, kentsel yenileme alanları, kentsel sit alanlarının korunması ve uygulanan örnekleri ile kent planlanmasında peyzaj mimarlarının rolü ve önemi vurgulandı.

Kentsel ve kırsal dönüşümün tartışıldığı 3.Oturumun başkanlığını ise İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sn Taner YÜZGEÇ yaptı .

Kentsel dönüşüm projelerinde yetki karmaşası, kent kimliği, toplu konut uygulamalarının tartışıldığı oturumda yerellerde örneklemelerle aktarımı yapıldı.

Sempozyumun 2. günü , 4. oturum olarak yerini alan tartışmalarda oturumu Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Emin KORAMAZ ‘ın yönettiği tartışmaların konusu, İller bankasındaki Tasfiye Süreci, Demokrasi ve Türk Yerel Demokrasi Sorunsalının Değişen Aktörleri idi.

Yeni yasal ve yönetsel düzenlemeler ana başlığı altında gerçekleşen 5. Oturum yönetimini ise TMMOB Yönetim Kurulu Üyemiz Sn. Müfit HATAT‘ın sağlık mazereti nedeniyle Oda Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Ayşegül ORUÇKAPTAN  yaptı., Kentleşme Sürecinde Afet Olgusu, Kalkınma Ajansları Modeli Ve Bölgeler Arası Dengesizliği, Yerel Yönetimlerde Demokrasi Ve Halkın Katılımı konuları sunularak ardından tartışmaya açıldı.

Yeni yasal ve yasal düzenlemeler konusunun devamı olarak sürdürülen 6.Oturum‘un başkanlığı‘nı ise Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Ertuğrul ÜNLÜTÜRK yaptı; Yerel Yönetimlere Yetki Veren Yasalar, Avrupa Yerel Özerklik Şartı Ve Avrupa Bütünleşmesinde Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma konuları sunuşların ardından katılımcıların tartışmasına açıldı.

Sempozyumun 7. Oturumu, başkanlığını Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Kemal ULUSALER‘in yaptığı, Yerel Yönetimlerde Personel Sistemi Ve Performans Yönetimi konusu tartışıldı.

Küçük ve orta ölçekli belediyelerde performans ölçümü, büyükşehir belediyelerinin stratejik planlarında personel sorunu ve yönetici davranış profili ve yerel örneklerin verildiği oturumda tartışmalar ülke gerçeklerine yaklaşımlar konusunda oldukça verimli geçti.

Yerel Hizmetlerin Görülmesi ana çerçevesinde oluşturulan 8. oturumun başkanlığını Meteoroloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Mustafa DİREN‘in yaptı.

Türk Yerel Yönetimlerinin Güçlü Ve Zayıf Yönlerinin Fırsat Ve Tehditlerinin Değerlendirilmesi, Dönüşüm Teknolojileri, Yerel Yönetimlerde Teknik Altyapı Hizmetlerinim Hazırlanması Ve Sunumundaki Değişkenler‘ bu oturumun üzerinde durulan ve tartışılan başlıkları oldu.

Sempozyumun 9. Oturumu, Finans Politikaları Ve Mali Yapıda Kuramsal Tartışmalar üzerine yapılmış ve oturum başkanlığını Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Bülent TUNA yaptı.

Yerel Yönetimlerde Mali Özerklik, Mali Yerelleşme Ve Mali Federalizm İle Belediyelerde Son Yasal Düzenlemeler Çerçevesinde Belediyelerin Mali Yapıları Ve Sorunları, Belediyelerde Yeni Mali Yönetim Ve Örneklemeler, Reformlar Ve Hizmetlerin Özelleştirmesi, Genel Ve Güncel Sorunlar Işığında Yerel Hizmetlerin Özelleştirmesi başlıkları yapılan sunuşların ardından katılımcıların soru ve tartışmalarına açıldı.

Yerel Yönetimler Ve Kentsel Yoksulluk Temasında başlayan 10. Oturum‘un başkanlığını ise TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Sabri ORCAN yapmıştır.

Türkiye‘da Kentsel Yoksulluk Ve Yoksunluğa Bağlı Evsizlik , Sokak Çocukları, Kentsel Ve Kırsal Dönüşüm Sorununda Yöntem Karmaşası, Sosyal Riski Azaltma Projelerinin Uygulama Değerlendirmesi, Demokrasiyi Mahallelerden Semtlere İndirmek, ve kapitalist küreselleşmenin kent mekanını sermayenin ihtiyaçlarına göreyeniden şekillenirken kentte yaşayan emekçileri ve yoksulları kentin dışına ittiği sürecinin yaşanması sorunları tartışılarak,  kent ve yerel yönetimlerin tam da bu noktada emekçiler ve yoksullar için önemli bir mücadele alanı olarak öne çıktığı gerçeği ortaya konuldu.

Okunma Sayısı 873
Fotoğraf Galerisi