TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

"ııı. Kongreye Doğru Peyzaj Mimarlarının Ulusal Seslenişi"

GENEL MERKEZ
19.11.2007 (Son Güncelleme: 19.11.2007 19:28:45)

Ülkemiz sonuçları çok büyük tehlikeler yaratabilecek bir süreçten ve belki de toplumsal / kamusal duyarlılık anlamında zorlu bir sınavdan geçiyor.

PEYZAJ MİMARLARININ ULUSAL SESLENİŞİ...

Ülkemiz sonuçları çok büyük tehlikeler yaratabilecek bir süreçten ve belki de toplumsal / kamusal duyarlılık anlamında zorlu bir sınavdan geçiyor.

Son 5 yılda çıkan yeni yasalar ve var olan yasalarımızda yapılan değişikliklerle ülkemiz ve toplumumuzun geleceği belirsizlikler ortamına itilmektedir. Çünkü bu yasalarla yeraltı ve yer üstü kaynaklarımız Cumhuriyet tarihimizin hiçbir döneminde olmadığı kadar kamu yararı ve denetimi dışına açılıyor.

Kıyılarımız, akarsularımız, ormanlarımız, madenlerimiz, tarihi ve kültürel tüm değerlerimiz yani ülkemizin tüm peyzaj alanları dönüşüm ve yenileme adı altında çok uluslu şirketlerin sermayesine sermaye katarken; topraklarımız, suyumuz kısacası yaşamımız nükleer kirliliğe, siyanürle zehirlenmeye maruz bırakılırken, biz memleketimizin tüm doğal ve kültürel kaynaklarını koruyarak-kullanıma açmak üzere fiziksel plan ve tasarımlar üreten peyzaj mimarları olarak; meslektaşlarımızı, kamuoyunu ve siyasi iktidarı uyarmak, ülkemiz ulusal peyzaj politikası olmadan ülke planları üzerinde siyasi ve ekonomik politikalar üretmenin sakıncaları hakkında bir kez daha "biz buradayız"  demek üzere bir araya geliyoruz...

Ve... III. Ulusal Peyzaj Mimarlığı Kongresini düzenliyoruz.

22-25 Kasım 2007 tarihlerinde Antalya‘da düzenlenecek olan  III. Peyzaj Mimarlığı Kongresi‘nde peyzaj mimarlığı mesleğinin, üçüncü bin yılda geleceğe dönük hedef, strateji ve politikaları değerlendirmeye ve tartışmaya açılacaktır.

Türkiye‘de ülke ölçeğinde yürütülen tek sesli siyasi-ekonomik ve kültürel politikalar aracılığıyla kamusal açık alanlarda yaşanan hızlı özelleştirme, kirlenme ve kimliksizleşme ile kamusal alanda yürüttüğümüz planlama, tasarım ve uygulama çalışmalarında yasal çerçevede yaşadığımız zorluklar ve mevzuatta planlama anlamındaki tanımsızlıklar temel sorun alanlarımızdır.

III. Peyzaj Mimarlığı Kongresi‘nin hedefi,  peyzaj mimarlığının geleceği için yeni hedef ve stratejilerin belirlenmesi, mesleğin önünü açacak ilkelere yeni bakış açılarının kazandırılması, I. ve II. Peyzaj Mimarlığı Kongreleri ile başlayan eylem planının hep birlikte şekillendirilmesi olacaktır.

III. Peyzaj Mimarlığı Kongresi‘nin hedefi, siyasi otoriteye, yasa koyuculara ülkemiz için imzaladıkları uluslar arası sözleşmenin hüküm gereği olan " Ulusal Peyzaj Politikalarının "hazırlanması sorumluluğunu bir kez daha hatırlatmaya ve yine sözleşme hükmü gereği olan " Peyzaj Planları" kavramının ulusal mevzuatta fiziki planlarında plan kademesi olarak yer almasındaki yıllardır ihmal edilmişlik gerçeğinin giderilmesini sağlamak olacaktır.

TBMM‘de ilk kez bir Peyzaj Mimarı unvanı ile temsil edildiğimiz milletvekilimizin, Antalya Valisi ve Belediye Başkanı‘nın katılacağı kongremizde, turizm ve kıyı politikalarının ekosistem üzerinde etkileri, kentsel peyzaj ve kent kimliğini oluşturan değerler, doğal süreçlerin entegrasyonu ve kimliksizleşme, biyolojik çeşitlilik ve kaynak yönetimi, doğa koruma, kentsel dönüşümün değişen anlamı, sektörel gelişim, peyzaj mimarlığının geleceği, kamu ve peyzaj mimarlığı, Avrupa Peyzaj Sözleşmesi yolunda ülke gerçeklerimiz, ülkemiz peyzajlarının tanımlanması ve 3. bin yılda geleceğe dönük hedef, strateji ve politikalar konularında 12 çağrılı olmak üzere 57 sözlü 17 poster bildiri sunulacak, panel ve forum gerçekleştirilecek,  Kongre‘nin son günü ise "Köprülü Kanyon Milli Parkı"nın doğal ve kültürel özelliklerini tanımaya yönelik bir arazi gezisi gerçekleştirilecektir.

Amacımız, son 30 yıllık dönemde yaşanan ekonomik ve politik süreçlerin, küreselleşme politikalarına eklemlenme sürecinde devletin ve ekonominin yeniden yapılandırılması, sanayisizleştirme, özelleştirme ve toplumsal hizmetlerin ticarileştirilerek uluslar arası sermaye çevrelerine açılması politikaları ile bir yandan devleti sahiplilik ve denetimin dışına iterken, diğer yandan da çevre etkenlerine, peyzaj değerleri ve alanlarına, yeraltı ve yerüstü kaynaklarımıza yönelik tahribatlara, yok oluşlara dikkat çekmek, sahip çıkmak ve geleceğimizi teminat altına alma mücadelesidir.

Siz değerli basın mensuplarını, halkımızı ve merkezi-yerel kamu yöneticilerini ve çalışanlarını; ortak yaşam alanlarımızı ve bu alanları şekillendiren ve sürekliğini sağlayan Peyzaj Mimarlığı meslek disiplininin sorunlarını konuşmaya, tartışmaya ve geleceğimiz için hep birlikte eylem planı oluşturmaya davet ediyoruz.

  

            TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
      Yönetim Kurulu

Okunma Sayısı 1144