TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

Karaelmas Pmo Genç' Ten "iklim Değişikliği Ve Küresel Eylem Günü"nde Anlamlı Eylem!

GENEL MERKEZ
20.12.2007 (Son Güncelleme: 25.12.2007 16:53:33)

Karaelmas PMOGenç üyeleri İklim Değişikliğe ve Küresel Isınma Gününde Amasra' da kurulması düşünülen termik santrale karşı yürüyüş düzenledi. 50 PMOGenç' li düzenledikleri 8 km lik yürüyüşle mesleğimize, geleciğimize ve ülkemize sahip çıkmanın en gelişkin ve somut örneğini gösterdi. Yürüyüş yerel medya ve Amasralılar tarafından da ilgiyle karşılandı.

 

KARAELMAS PMOGenç‘ ten 8 ARALIKTA ÖRNEK EYLEM...

"ortada yaşanacak bir ülke kalmadığında , yapılabilecek bir meslekte kalmaz" bilinciyle çalışmalarını yürüten PMOGenç örgütlülüğü bunun somut ve ileri bir örneğini 8 Aralık Küresel Isınma ve İklim Değişikliği Gününde , Amasra‘ da yapılması düşünülen termik santrale karşı yürüyüş düzenleyerek gösterdi.

Günler öncesinden hazırlanan afiş ve duyurularla üniversite ve kamuoyuna bilgilendirme yapan Karaelmas PMOGenç Temsilciliği 8 Aralık günü Amasra Kuşkayası Yol Anıtı önünden Amasra Mendireğe kadar olan 8 km lik yolu yürüyerek tamamladı. 50 PMOGenç‘ liye fakülte öğretim görevlisi ve PMO Bartın İl Temsilcisi Mustafa ARTAR ,  Batuhan GÜRSEN, Sevgi GÖRMÜŞ ve Ayşe ÖZDEMİR de destek verdi. 1,5 saatlik yürüyüş sonrası Amasra Mendireğe gelen PMOGenç‘ liler burada, sembolik olarak termik santral tehlikesine karşı saat ve cep telefonlarının alarmlarını çaldırdı. Ardından yapılan basın açıklamasında;

"HAYDİ GEL BİZİMLE OL!!
Tüm dünya ülkelerinin küresel ısınma ve iklim değişikliği eylem günü olarak isimlendirdiği bugüne kayıtsız kalmak istemedik. Biz PMOGenç olarak duyarlı arkadaşlarımızın da katılımıyla gerçekleştirdiğimiz doğa yürüyüşünün bu noktasında küresel ısınmaya dikkatı çekmek amacıyla saatlerimizi 12ye kurmuştuk..
Küresel ısınma bildiğimiz gibi atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerini ifade etmektedir ve gezegenini yiyen insanoğlunun insanlık tarihini boyunca karşılaştığı en ciddi tehdittir.
Küresel ısınmanın temel nedeni özellikle sanayileşen ülkeler tarafından yoğun olarak atmosfere salınan karbondioksit başta olmak üzere sera gazlarıdır.
Küresel ısınma sonucu yaşayacaklarımız;
 Sıcak hava dalgaları, seller, kasırgalar, yangınlar, kuraklık ve bunların neden olacağı hastalıklar milyonlarca insanın ölümü.
 Birçok canlı türünün tükenmesi.
 Bitki örtüsünün yok olması, dünyanın büyük bölümünün çöle dönüşmesi.
 Deniz seviyesi yükselmesi ve deniz kıyısında olan ülkelerin su altında kalması
 Fırtınaların, Pasifik bölgelerde yaşanan doğa olaylarının, muson yağmurlarının artması.
Bizler belki bugün tüm bu saydıklarımı önlemek için çeşitli teknolojiler üretiyor, artık canlıların genleriyle oynayabiliyoruz, ancak örneğin hala yerlere çöp atıyor, doğanın da insanların sahip olduğu saygıyı hak ettiğini hiç aklımıza getirmiyoruz. Bu noktada asıl eksik kalanın çevrebilimsel ahlak olduğunu gözden kaçırmadan yaşama biçimlerimizi gözden geçirmemiz gerektiğini düşünüyoruz.
Bizler hayatımızda alacağımız basit kararlarla küresel ısınmanın doğadaki yükünü azaltabiliriz. İlk olarak gereksiz yanan ampulleri söndürmekle başlayabiliriz. Dost ampuller kullanabilir, klima yerine pencereler açabilir, eski kıyafetleri atmak yerine paylaşabilir, gereksiz kâğıt kullanmayabilir, yapılan alış verişlerde minimal ambalajlı ürünleri tercih edebilir ve gereksiz benzin kullanımından kaçınabiliriz...
Biliyoruz ki iklim değişikliği bu güne kadar insan eliyle yaratılmış en büyük felakettir. Bu konuda en önemli girişimlerden birisi olan KYOTO protokolü imzalanmalıdır. Kyoto protokolü önemli bir ilk adımdır ancak bu protokol tek başına yeterli değildir. Binlerce yıldır doğanın kendi düzeninde var olan temiz enerji biçimlerini henüz gelişmemiş ve pahalı diye sunarak insanları fosil ve nükleer enerjilere yönelten enerji politikalarını terk edip ekolojik olmanın aynı zamanda ekonomik olmak yani gerektiği kadar enerji kullanmak olduğunu görmeliyiz." 


denildi.. Basın açıklamasına yerel basın ve Amasralılar‘ dan destek ve ilgi kaydeğerdi.

 

 

Okunma Sayısı 2828
Fotoğraf Galerisi