TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

Evrensel 27.11.2008 "ilke Değil Ilkesizlik Kararı"

GENEL MERKEZ
27.11.2008 (Son Güncelleme: 29.11.2008 12:02:56)

Allianoi‘yi sular altında bırakacak ‘ilke‘ kararına karşı Danıştay‘da açılan dava görülürken İzmir‘deki panelde ise idarenin ihmali vurgusu yapıldı.

 

Allianoi‘yi sular altında bırakacak ‘ilke‘ kararına karşı Danıştay‘da açılan dava görülürken İzmir‘deki panelde ise idarenin ihmali vurgusu yapıldı.
Allianoi Girişim Grubu, Allianoi ve Hasankeyf‘in sular altında bırakılmasının önünü açan Koruma Yüksek Kurulu‘nun "Baraj alanlarından etkilenen taşınmaz kültür varlıklarının korunması" ile ilgili ilke kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay‘a açtığı davanın duruşması görüldü. Duruşma öncesi Allianoi Girişim Grubu tarafından yapılan açıklamada, baraj alanındaki kültürel varlıkların korunmasına yönelik değerlendirmeyi barajı inşa edenlere devreden karar için "ilke değil, ilkesizlik, koruma değil, korumasız bırakma kararı" yorumu yapıldı.
Resmi Gazete‘nin 27.10.2006 tarihli sayısında yayımlanan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu‘nun 717 sayılı "Baraj alanlarından etkilenen taşınmaz kültür varlıklarının korunması" ile ilgili ilke kararı ile DSİ‘ye, "barajın planlanan alanın dışında başka bir yerde yapılmasının mümkün olmadığının saptanması" halinde taşınmaz kültür varlıklarının "başka bir yere taşınması ya da belgelenerek su altında bırakılmasına karar" verme yetkisi tanınmıştı.
İlke kararı, Allianoi ve Hasankeyf‘in sular altında bırakılmasına olanak tanıdığı gerekçesiyle büyük eleştiri toplamış, Allianoi Girişim Grubu öncülüğünde Arkeologlar Derneği, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı, Mimarlar Odası, İzmir Turist Rehberleri Odası ve Çağdaş Hukukçular Derneği‘nin söz konusu ilke kararının 2. ve 3. maddesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay‘a başvurmuştu.

Kültürel miras baraja feda

Peyzaj Mimarları Odası yöneticilerinin de destek verdiği basın açıklamasında konuşan Allianoi Girişim Grubu Dönem Sözcüsü Alime Mitap, söz konusu ilke kararı ile Hasankeyf ve Allianoi gibi kültür mirası değerlerin kaderinin tamamıyla DSİ‘ye bırakıldığını söyledi. Kültürel varlıkların yerinde korunması, taşınması veya su altında bırakılması ile ilgili değerlendirmesinin DSİ tarafından yapılmasını eleştiren Mitap, " ‘Baraj mı, yoksa arkeoloji mi?‘ değerlendirmesinin, barajı inşa edenler tarafından yapılması hangi tarafsızlıkla bağdaşır" diye sordu. Taşınmaz kültür varlıklarının çevresiyle bütün bir değer oluşturduğunu ve taşınma esnasında bu varlıkların zarar görmesinin kaçınılmaz olduğunu dile getiren Mitap, "Su altında bırakılmaları halinde, zaman içinde dolan baraj gölet alanından bu kütleyi kaldırıp kültür tabakasına ulaşmak ve sular altında kalan varlıkları tekrar gün yüzüne çıkarmak mümkün olmayacaktır" dedi.
Avukat Arif Ali Cangı da Koruma Yüksek Kurulu‘nun kararının ‘ilke değil, ilkesizlik‘, ‘koruma değil, korumasız bırakma‘ kararı olduğunu belirterek, "Bu karar kültürel mirasın baraja feda edilmesidir. Tarihsel mirasların çamura, suya gömülmesine gerekçe yaratılıyor" diye konuştu.

 (Ankara/EVRENSEL)



 

Okunma Sayısı 1112