TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

Gazete Kadıkoy 15.01.2009 Büyükşehir'in Salı Pazarı Ihalesi Tartışılıyor!

İSTANBUL
15.01.2009 (Son Güncelleme: 15.01.2009 19:46:39)

Salı Pazarı'nın Kurulduğu Kuşdili Çayırı'nın 2002 yılında Anıtlar Kurulu Tarafından Doğal SİT ALANI Olarak İlan Edilmesine Rağmen Betonlaştırılımaya Çalışılıyor...

  • Gazete Kadıköy‘ün sayfalarında sık sık gündeme getirdiğimiz Salı Pazarı ile ilgili olarak yaşanan son gelişmenin kamuoyundaki yankıları hâlâ sürüyor. Tarihi Salı Pazarı‘nın kaldırılarak yerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan proje, ihale ile Taşyapı firmasının şirketi olan ve 15 Ağustos 2006 tarihinde kurulan Salı Pazarı İnşaat Sanayii ve Ticaret A.Ş.‘ye verildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin bu ihaleyi sadece 2 haftalık bir şirkete vermesi tepkilere neden oldu. Bunun üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada; "Çok büyük şirketler de özgün nitelikteki bir yatırıma girerken o işe özgü yeni firmalar kurar. Bunda yanlış bir şey yoktur. Kuşdili Çayırı için başlangıçta 30 yılda brüt cironun yüzde 1‘i olan belediye payı, yapılan pazarlık sonucu, ilk on yıl için yüzde 3, sonraki 20 yıl için yüzde 17 olarak belirlenmiştir. İhaleyi kazanan firma Kuşdili Çayırı için teklif projeye göre yaklaşık 75 milyon YTL tutarında bir yatırım yapacaktır" denildi. Yazılı olarak yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
    "İhale tarihinde, yeterlilik şartlarını taşıyan ve teklif veren firmaların, ne zaman kurulduklarının, bu ihalede bir önemi olmamıştır. Bunun çok önemli bir kıstas gibi kamuoyuna sunulması doğru değildir"

    Sabah Gazetesi köşe yazarlardan Mahmut Övür, Salı Pazarı ile ilgili projeyi köşesine taşıyarak özetle şunları yazdı: "Her iktidar iş dünyasında kendi ‘yıldızını‘ yaratıyor. Son dönemin ‘yıldızı parlayan‘ ismi de müteahhit Emrullah Turanlı... İstanbul‘un neresine bakarsanız, Turanlı imzasını taşıyan ‘Taşyapı‘yı görmek mümkün.
    İstanbul Ataköy‘den Kadıköy‘e onlarca yeni site ve iş merkezi inşaatında onun imzası var. Dahası her prestijli projenin arkasından da o çıkıyor. Üstelik bu yatırımların en düşüğü 50 milyon dolardan başlıyor.
    Salı Pazarı da Turanlı'nın şirketine ihale edildi. Asıl sorulması gereken soru şu; Nasıl oluyor da İstanbul‘un dört bir yanında ihaleye çıkan büyük arsaların çoğunu Taşyapı alıyor?"

    Pazarcılar Odası dava açtı...
    İstanbul Anadolu Yakası Umum Pazarcılar ve Seyyar Esnaf Odası 2 bin 400 pazarcıyı ilgilendiren Salı Pazarı ile ilgili yapılan ihalenin iptali ve yürütmenin durdurulması için İstanbul İdare Mahkemesi‘ne dava açtı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Oda başkanı Hurşit Aydın şöyle konuştu;
    "Davanın sonuçlanmasını bekleyeceğiz. Salı Pazarı‘nda 2 bin 400 esnaf var. Yapılan projede bunların hepsine yer verilmesine imkân yok. Ayrıca insanlar 5‘inci-7‘inci kata çıkarak tezgâhlardan alışveriş yapacaklar diye bir şey yok. Hem haftanın 7 günü kalan pazar mı olur? O zaman manav gibi bir şey olur. Bu da pazar anlayışına ters. İnşaatın süreceği 36 ay boyunca Salı Pazarı esnafına yer gösterilecekti. Onu da göstermiyorlar. Kimse bu işe sahip çıkmıyor"

    Kuşdili Çayırı, doğal SİT alanı
    Salı Pazarı‘nın kurulduğu Kuşdili Çayırı‘nın 2002 yılında Anıtlar Kurulu tarafından doğal SİT alanı olarak ilan edildiğine dikkat çeken Mimarlar Odası Anadolu Yakası Başkanı Arif Atılgan, da "Mimarlar Odası olarak Salı Pazarı için yapılan projeyi onaylamıyorum. Geçtiğimiz haftada söz konusu proje Anıtlar Yüksek Kurulu‘na getirildi. Altında 4 kat otopark, üstünde yine otopark, sosyal alanlarla süslenmiş bir proje. Proje kurulla işini bitirip olur aldıktan sonra eminiz ki üzerinde tadilata gidilerek, aslına uygun şekilde yapılmayacak. Proje ile ilgili olarak 2 bin 500 işyerinin planlandığına dair duyumlar alıyoruz. Salı Pazarı‘nın kurulduğu Kuşdili Çayırı 2002 yılında Kurul tarafından doğal SİT alanı ilan edilmiş. Kuşdili Çayırı sadece doğal SİT alanı değil. Aynı zamanda tarihi önemi de var. Bu alana bu gözle bakmak gerekir. Kuşdili Çayırı‘nda yapılacak her türlü betonlaşmaya karşıyız. Orası yeşil alan olarak kalmalı" dedi.

    Projede neler var?
    Yap-İşlet-Devret yöntemi ile 30 yıllığına Taşyapı‘nın sahibi Emrullah Turanlı‘nın kurduğu Salı Pazarı adlı şirkete ihale edilen proje, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş‘a yakınlığı ile bilinen mimar Hakan Kıran tarafından çizildi. 50 milyon dolara mal olması hesaplanan projeye göre pazar, 45 bin metrekarelik alanda 22 bin metrekareye kurulacak. Alışveriş ve yemek alanlarının üzeri dev bir kubbeyi andıran çadırla kapatılacak. İçinde pazar tahtası konseptine uygun üç cepheli dükkânlar bulunacak. Kubbenin ortasında yükselen kulenin tepesinde ise 700 metrekarelik özel bir restoran yer alacak.
    Ayrıca 300 bin araçlık otopark, sinema, tiyatro, çocuk eğlence merkezi ve spor alanları da bulunacak. Yaz aylarında çadırın üzeri açılabilecek. Üç katlı yapının, zemin katında geleneksel sokak dokusu ve meydanlar oluşturulacak. Yine zemin katta yiyecek içecek üniteleri için 1100 birim olacak. Her sokakta ayrı bir ürün grubu hizmet verecek. Bir üst katta ise kafe, okuma alanları, sosyal alanlar ve sahaflar çarşısı yer alacak. Pazar çevresindeki yollar genişletilip, yeni yol ve kavşaklar yapılarak trafik sorununun önüne geçilmeye çalışılacak.



    Başkan Öztürk: ‘Yeni projeden haberimiz olmadı'

    Salı Pazarı ile ilgili her türlü gelişme Kadıköy‘ü yakından ilgilendiriyor. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ihale ettiği Salı Pazarı projesi hakkında Kadıköy Belediyesi‘ne bilgi vermedi. Proje hakkında görüşlerini aldığımız Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk şunları söyledi:
    "Belediye olarak, Kadıköylülerin rahatını ve mutluluğunu düşünmek zorundayız. Salı ve Cuma günleri oradaki trafik keşmekeşliği ile ilgili sıkıntıları, eziyetleri çeken insanlarımızın şikayetleri ile muatap oluyoruz. Pazarların kurulduğu akşamları çöplüğü andıran alan, görüntüsüyle bizleri çok rahatsız ediyor. Salı Pazarı‘nın bugünkü durumunu kimse onaylamıyor. Konuyla ilgili Anıtlar Yüksek Kurulu‘na sunulan eski bir proje var. Bizim de bilgimiz olan bu çalışma genel olarak güzel bir proje. Ama şimdi gazetelere yansıyan projeden haberimiz yok. Ancak yazılanlardan gördüğümüz kadarıyla beton ağırlıklı bir anlayış içeriyor.
    Nasıl hazırlandığı, ihale edildiğini bilmiyoruz. Konuyla ilgili bizden görüş de alınmadı. Sanki hayali bir şey ihale edilmiş gibi bir durum var ortada. Bu nedenle bilgimiz olmayan bir konuda da bir şey söylemek durumunda değilim"
    ...
  • Okunma Sayısı 1065
    Fotoğraf Galerisi