TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

Atolye 7- Çalışma Yaşamında Karşılaşılan Sorunlar Ve Çozüm Onerileri Toplantı-Iı

GENEL MERKEZ
04.09.2009 (Son Güncelleme: 04.09.2009 11:06:00)

TMMOB Ücretli ve İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı hazırlık çalışmaları kapsamında planlanan 7. atölyenin ikinci toplantısı 04 Eylül 2009 Cuma günü Odamızda yapılıyor.

TMMOB ÜCRETLİ VE İŞSİZ MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARI KURULTAYI

ATÖLYE 7

ÇALIŞMA YAŞAMINDA KARŞILAŞILAN SORUNLARIMIZI TARTIŞIYORUZ!

"TMMOB Ücretli Çalışan ve İşsiz Mühendis Mimar ve Şehir Plancıları Ankara Bölge Kurultayı" hazırlıkları kapsamında, sekretaryasını Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubesi‘nin ve Peyzaj Mimarları Odası‘ nın üstlendiği Çalışma Yaşamında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri başlıklı 7. atölyenin ikinci toplantısı 04 Eylül 2009 tarihinde Peyzaj Mimarları Odası‘nda yapılıyor.

Ankara Bölge Kurultayı‘na kadar çalışmaları sürdürmek, tartışma platformları oluşturmak ve Mühendis Mimar ve Şehir Plancılarının aktif birer katılımcı olarak kurultayla ilişkisini sağlamak amacıyla belirlenen atölye çalışması tüm işsiz ve ücretli çalışan tüm mühendis mimar ve şehir plancılarının katılımına açıktır.

Tarih: 04 Eylül 2009 Cuma
Yer: Peyzaj Mimarları Odası (Konur 2 Sokak No: 34/8 Kızılay-Ankara)
Saat: 18.30

Atölye İçeriği

Kapitalist üretimin temel olgusu, emeği ve üretim araçlarını sermayenin hizmetine sunmaktır. Bu durumda emeğin ve onun sahibi olan emekçilerin, sermayenin amaç ve çıkarlarına uymadığı noktada değersizleşmesi anlamına gelmektedir.

Mevcut sistem içerisinde mühendis, mimar ve şehir plancılarının büyük bir çoğunluğu emeğini sermeyenin hizmetine sunarak geçinmektedir. Dolayısıyla kapitalist toplumda mühendis, mimar ve şehir plancılarının değeri de sermayeye hizmet ettiği oranda değer kazanır.

Emeğiyle geçinen mühendis, mimar ve şehir plancısı ancak kendi sınıf bilincini aldığı zaman kapitalizmin ekonomik yasalarının belirlediği konumun dışına çıkabilecektir. Bu noktada mühendis, mimar ve şehir plancısı kendi kimliğini toplumdan doğru algılayabildiği gibi toplumun çıkarları için de nerede durduğunun bilincine sahip olacaktır.

Emperyalist-kapitalist toplumlarda mühendis, mimar ve şehir plancıları çalışma yaşamında birçok sorunla karşılaşmaktadır. Çalışma yaşamlarını düzenleyen kanunlar, yasa ve yönetmelikler çoğu zaman karşılarına bir sorun olarak çıkarken; mücadeleyle kazanılan bir çok hak ise ellerinden alınmaktadır.

Kamu ve özel sektörde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları ‘‘İnsanca yaşama‘‘ için talep edilen ücretlerinin verilmemesi, çalışma yaşamlarını etkileyen fiziki ve sosyal baskılar, ellerinden alınan sosyal ve ekonomik haklar, cinsiyet ayrımcılığı, örgütlenmenin önüne konan engeller nedeniyle her gün birçok sorunla yüz yüze gelmektedirler.

Buradan yola çıkarak "Çalışma Yaşamında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı 7. atölye içerisinde kamu, özel sektör ve üniversitelerde ücretli çalışan veya işsiz mühendis, mimar ve şehir plancılarının yaşadığı sorunların dile getirilmesi; ekonomik kriz ortamında yaşadıkları sosyal, ekonomik ve psikolojik sorunlarının ortaya çıkarılması ve bu sorunlara karşı üretilecek çözümlerin ve verilecek mücadelenin nasıl olması gerektiği cevap bulacaktır

 Cevapları aranacak sorular:

  • Mühendis, mimar ve şehir plancısı işçi sınıfı içerisinde midir?

  • Ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancısının çalışma yaşamını belirleyen kanun, yasa ve yönetmelikler nelerdir?

  • Çalışma yaşamını belirleyen kanun, yasa ve yönetmeliklerde ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancısı ne gibi sorunlarla karşılaşmaktadır?

  • Ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancısının hak ettiği ücret nedir?

  • Ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancısı için ayrı bir asgari ücret tarifesine gerek var mıdır?

  • Ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancısının çalışma yaşamında karşılaştığı en önemli sorunlar nelerdir?

  • Değişen üretim ilişkileri içerisinde mühendis, mimar ve şehir plancısının mesleki alanlarına ne gibi saldırılar olmaktadır?

  • Ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancısının çalışma yaşamlarında maruz kaldıkları hak gaspları nelerdir?

  • Ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancısının çalışma yaşamlarındaki standartlar belirlenebilir mi?

  • Ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancısının terfi sistemlerinde karşılaştıkları sorunlar nelerdir?

  • Ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancısı cinsiyet ayrımcılığına maruz kalmakta mıdır?

  • Ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancısı örgütlenmeli midir? Neden ?

  • Ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancısının örgütlenmesinin önüne çıkan engeller nelerdir?

  • TMMOB ve bağlı Odalarında ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancısının çalışma koşulları nasıldır?

  • TMMOB ve bağlı Odalarında ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancısının çalışma koşulları belirlenebilir mi?

  • TMMOB ve bağlı Odalarında ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancısı sendikalaşmalı mıdır?

  • TMMOB ve bağlı Odalar çalışma yaşamındaki sorunlara yönelik ne yapmalıdır?

  • TMMOB ve bağlı Odalar çalışma yaşamını belirleyen yasal düzenlemelere hangi yöntemlerle müdahil olabilir?

Anahtar Kelimeler: Düşük ücret, terfi, emeklilik, özlük hakları, sendikalaşma, mobbing, fiziki koşullar, ücretlendirme, ayrımcılık

 

YORUMLAR

Yorumlar moderator kontrolünden geçmektedir. e-Posta adreslerinin gerçekliği kontrol edilir

Toplam 0 adet.

YORUMLAR BÖLÜMÜNÜN KURALLARI:
Yazılan tüm yorumlar moderator kontrolünden geçmektedir. Moderator yorum yazanlara veya üçüncü kişilere hakaret ya da bu kişilerle ilgili küçültücü sözler içeren yorumları yayına uygun görmez ve siler. Sayfanın niteliğine göre tüm yorumlar moderator kontrolunden geçerek yayınlanıyor olabilir. Bu durumda yorumlarınız anlık olarak yayına girmez. Yine de yayına girmiş olsa dahi moderator daha sonra aynı yorumu yayından kaldırabilir. Moderator kontrollu yayın niteliği taşımayan forumlarda yazılan yorumlar anlık yayına girer fakat moderator yayınının devamında sakınca gördüğü yorumları yayından kaldırabilir. Yazılan yorumların güvenilirliğini artırmak amacıyla yorum yazana ait e-posta adreslerinin gerçekliği kontrol edilebilir. Bunun için e-posta adresine kontrol bağlantısı içeren e-posta gönderilir ve bu bağlantıya tıklanılması beklenir. Forumlarda yazılan yorumların kamu düzenini bozucu, genel ahlaka aykırı, başkalarını rahatsız edici ve yasalara aykırı olmaması çok önemlidir. Yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.


Okunma Sayısı 1163