TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

Yonetim Kurulumuz Çevre Ve Orman Bakanlığı’nda…

GENEL MERKEZ
16.03.2010 (Son Güncelleme: 16.03.2010 18:38:30)

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın geçtiğimiz hafta açıklamış olduğu personel alımı ile ilgili resmi açıklamaları üzerine Sn. Ayşegül ORUÇKAPTAN ve Sn. Redife KOLÇAK Çevre ve Orman Bakanlığı'na ziyarette bulundu.

Çevre ve Orman Bakanlığı‘nın geçtiğimiz hafta açıklamış olduğu personel alımı ile ilgili resmi açıklamaları üzerine Sn. Ayşegül ORUÇKAPTAN ve Sn. Redife KOLÇAK, Çevre ve Orman Bakanlığı‘nın geçtiğimiz hafta  resmi sitesinden yayınlamış olduğu "4/B SÖZLEŞMELİ 425 VE 4/A 130 MEMUR OLMAK ÜZERE 555 PERSONEL İSTİHDAM EDECEK" bilgisi ve açıklamanın devamında yer alan "1.2 ÖZEL ŞARTLAR  hükmünde ise ;1) Mühendis, Mimar, Kimyager, Şehir Plancısı, Biyolog ve Veteriner Hekim, Mühendis olarak atanacaklarda; (Çevre, Orman, Orman Endüstri, Kimya, Peyzaj Mimarı, Harita, Maden, Meteoroloji, İnşaat, Bilgisayar, Makine, Elektronik ve Endüstri Mühendisi) Fakültelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak."  şartlarında mesleğimizin tanımı yapmış olmasına rağmen, hem taşra hem de merkez teşkilatına toplam 555 personel istihdamı açıklamasına rağmen peyzaj mimarı istihdamı için açıklama "taşra teşkilatına 1(bir) personel alımı " açıklaması üzerine, mesleğimizin ve üyelerimizin özlük haklarının korunması amaçlı Çevre ve Orman Bakanı ile görüşme talebinde bulundu.

Oda Yönetim Kurulu üyelerimiz, yapılan bu açıklama karşısında Çevre ve Orman Bakanlığı‘nın tüm üst düzey yöneticileri ile görüşmeler yapmıştır.

Bakan adına Yönetim Kurulu üyelerimizle görüşen, Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürü Sn. Mustafa Kemal YALINKILIÇ‘la yapılan görüşmeler sonrasında, Sn.YALINKILIÇ‘ın  gerçekleştirmiş olduğu girişimler sonucu, 4/A kadrosunda peyzaj mimarlığı istihdamı ile ilgili yeniden değerlendirme yapılacağı bilgisi aktarılmış bulunmaktadır.

Bu açıklama,  Peyzaj Mimarları Odası Yönetim Kurulu kadrosu için çok düşündürücüdür. Öncelikle; Bakanlık yetkilileri, 4/B kadrosu içerisinde peyzaj mimarı kadrosuna yer vermekten imtina etmenin ne demek olduğu konusunda açıklama yapmak zorundadırlar.

Peyzaj Mimarlığı meslek disiplini bu ülkenin onurudur.

Peyzaj mimarlığı meslek disiplini ülkesinin VARLIKLARINI korumak ve ülke fiziki planlarında yer almasını sağlamak üzere vardır.

Peyzaj Mimarlığı bilimini, meslek erbaplarını ret etmek, görmezden gelmek insanlık yaşamını ret etmek demektir.

Çevre ve Orman Bakanlığı‘nın, görev alanlarının çok büyük bir bölümü peyzaj mimarlığı disiplinin uygulama, esas ve ilkeleri olduğu halde personel istihdamındaki politikasını anlamak mümkün değildir.

Çevre ve Orman Bakanlığı ve Bakanı Sn. Veysel EROĞLU, ülkemizin doğal ve kültürel varlıklarının korunarak kullanılması ilkesini benimsememektedir mi?

"Her ile bir TABİAT PARKI "sloganı ile çalışmalar yapan ve şu an 85 tabiat pakı proje ve uygulaması olduğu bilgisini almış olduğumuz bir Bakanlık‘ta peyzaj mimarı istihdamı ile ilgili olarak 1(bir) adet personel alınacaktır açıklaması yapılması ironi değil midir?

Ülkemiz tüm sulak alanlarının yönetimini elinde bulunduran, su rejimi üzerinde plan kararlar alan bir Bakanlığın peyzaj mimarına olan ihtiyacını bir kişi olarak belirlemiş olması düşündürücü değil midir?

Bakanlığın 1. derecede sorumlu olduğu çalışma alanları olan; biyosfer alanların planlanması, biyoçeşitlilik, korunan alanlar, milli parklar ile ilgili çalışmalarını  peyzaj mimarlığı disiplinini devre dışı bırakma ısrarı nedendir?

Çevre Düzeni Planı, ülkemizin fiziki plan kademesi değil midir? Fiziki plan üretiminde %100 yer alması gerekirken, yıllardır yaptığınız gibi peyzaj mimarlığını ret etme politikasına devam kararı mı aldınız?

Küresel ısınma ve iklim değişikliği karşısında peyzaj mimarlığı disiplinin olmazsa olmaz olduğunu bilmemektedir mi?

Avrupa Peyzaj Sözleşmesinin uygulayıcı sorumluluğu uhdesinde olan  Çevre ve Orman Bakanlığı, 555 personel alımı içerisinde 1 peyzaj mimarı personel alımını  açıklarken, aslında sözleşme hükümleri ile ilgili sorumluluğunu da görmezden geldiğini belgelemektedir.

Çalışma ve hizmet konularının büyük bir bölümünün peyzaj mimarlığı uzmanlık ve hizmet tanımları içerisinde olmasına rağmen, Bakanlığın resmi sayfasından da duyuruda bulunduğu şekli ile açıklanan Bakanlığın Görev tanımları içerisinde;

a) Çevrenin korunması, kirliliğinin önlenmesi ve iyileştirilmesi için prensip ve politikalar tespit etmek, programlar hazırlamak; bu çerçevede, araştırmalar ve projeler yapmak, yaptırmak, bunların uygulama esaslarını tespit etmek, uygulanmasını sağlayacak tedbirleri almak.
d)Atık ve yakıtlar ile ekolojik dengeyi bozan, havada, suda ve toprakta kalıcı özellik gösteren kirleticilerin çevreye zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmesi için denetimler yapmak; ülke genelinde tüm uygulayıcı kurum ve kuruluşların bu konudaki taleplerini değerlendirerek sonuçlandırmak; ülkenin atık yönetimi politikasını belirlemek ve bu konuda gerekli tedbirleri almak; tehlikeli hallerde veya gerekli durumlarda faaliyetlerin durdurulması ile ilgili usul ve esasları yönetmelikle belirlemek.
e) Çevrenin korunması ve kirliliğinin önlenmesi için çevre standartları ve ekolojik kriterler esas olmak üzere her türlü analizi, ölçüm ve kontrolleri gerçekleştirmek amacıyla laboratuvar kurmak, kurdurmak ve denetimlerini yapmak veya mevcut kamu kurum ve kuruluşlarının laboratuvarlarından yararlanmak.

g) Sürdürülebilir kalkınma ilkesi çerçevesinde, çevreye olumsuz etki yapabilecek her türlü plân, program ve projenin, fayda ve maliyetleriyle çevresel olguların ortak bir çerçeve içinde değerlendirilmesini gerçekleştirecek çevresel etki değerlendirmesi ve stratejik çevresel değerlendirme çalışmasının yapılmasını sağlamak, bu çalışmaları denetlemek ve izlemek.
h) Dengeli ve sürekli kalkınma amacına uygun olarak ekonomik kararlarla ekolojik kararların birarada düşünülmesine imkân veren rasyonel doğal kaynak kullanımını sağlamak üzere, kalkınma plânları ve bölge plânları temel alınarak çevre düzeni plânlarını hazırlamak veya hazırlatmak, onaylamak, uygulanmasını sağlamak.
ö) Erozyonu önleyici her türlü tedbiri almak.
r) Ağaçlandırma yapmak, devamlı ve geçici fidanlıklar kurmak, özel ağaçlandırma yapmak ve fidanlık tesis etmek isteyen gerçek ve tüzel kişileri desteklemek.
ş) Devlet ormanları içinde ve bitişiğinde oturan köylülerin sosyal ve ekonomik gelişmelerini sağlamak maksadıyla bunları her türlü kredi ve yardım kaynaklarıyla desteklemek, orman-halk ilişkilerini geliştirmek ve bu konuda her türlü tedbiri almak.
v) Millî parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları ve orman içi mesire yerleri ile biyolojik çeşitliliğin, av ve yaban hayatı alanlarının tespiti, yönetimi, korunması, geliştirilmesi, işletilmesi ve işlettirilmesini sağlamak."
olarak açıklanan Bakanlığın Görev tanımlarına bakıldığında, çalışma konularından yaklaşık %70 ini  peyzaj mimarlığı meslek disiplini konularını oluşturduğu görülmektedir.

Sonuç olarak; Çevre ve Orman Bakanlığı,  bilim ve hukuka aykırı olan söz konusu personel istihdamı ile ilgili kararını tekrar gözden geçirilmeli ve  bakanlık çalışma konuları içerisindeki tüm meslek disiplinlerine eşit davranmalıdır.

TMMOB Peyzaj Mimarları Yönetim Kurulu olarak; bilime, hukuka ve kamu yararı adına  yanlış olan söz konusu tutumu takip etmeye devam edeceğimizi duyurur, tüm meslektaş ve üyelerimizin Çevre ve Orman Bakanlığı personel alımı ile ilgili duyurusu karşısında duyarlı davranmaya davet ederiz.

Okunma Sayısı 1030