TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

70. Kuruluş Yılında Koy Enstitüleri’ni Anıyoruz!

İSTANBUL
28.06.2010 (Son Güncelleme: 28.06.2010 14:08:10)

Ülkenin aydınlık geleceğinin eğitim projesi olan ve "Eğitim, Üretim içindir" şiarı üzerine kurulan Köy Enstitülerine, ulusal eğitim mirasımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası‘nda yarım kalmış bir hayali, KÖY ENSTİTÜLERİ‘ni anıyoruz.

Köy enstitüleri , kırsal kesimde aydınlanmaya başlayan halkın kendine güveninin gelmesini sağlamış,onlara bireylik hissini tattırmıştı.

Bu his; sanatta, edebiyatta, bilimde, teknolojide ve daha birçok alanda geleceğe yönelik olumlu beklentiler getirmişti.

Köylü,yüzyıllar öncesinden kalan toprak ağalığına boyun eğmiyor, ekonomik özgürlüğünü kazanıyordu. Sanayi için gerekli olan eğitimli ve nitelikli işgücü oluşmaya başlamıştı.En önemlisi de, ezberci eğitimden uzak, analitik düşünebilen,sorgulayan bireyler yetişmeye başlamıştı.‘

TARİH: 03 TEMMUZ 2010 CUMARTESİ / SAAT: 14.00
YER: TMMOB PMO İSTANBUL ŞUBESİ / KADIKÖY

PANELİSTLER:

*Huriye SARAÇ / 1950 Çifteler Köy Enstitüsü Mezunu

Huriye Saraç,  1930 yılında Emirdağ İlçemizin Aslanlı Köyünde doğdu.Küçük yaşlarda annesini kaybetti. Beş küçük kardeşiyle üvey anne hayatlarına eklendi. İkide üvey kardeşi oldu. O yıllarda 3 yıl olan ilk öğrenimini 1941 yılında girerek 1944 yılında tamamladı. 1944 Yılında başladığı Çifteler Köy Enstitüsünü (Şimdiki Mahmuiye Anadolu Öğretmen Lisesi) 1950 yılında tamamladı. 1951 Yılında ilçemizin Ekizce köyünde öğretmenlik görevine başladı.
Lakin taihsizlikeri bu yıllarda başladı. Bir ağa tarafından kaçırılır.Ağanın elinden kurtulur ama  mesleğinden uzaklaştırılır.Defalarca başvursada öğretmenlik görevine dönemez. Ağabeyi tarafından bir radyo tamircisiyle evlendirilir.  Erkek bir evladı olur. Anlaşamadığı kocasından ayrılarak, 1955 yılında tekrar Bakanlık atamasıyla öğretmenlik görevine başlar. 35 Yaşında malulen emekli olarak yurt dışına çocuğunun geleceğini kurtarmak amacıyla işçi olarak gider. Yıllarca çalışır.

1985 yılında kaybettiği babasına verdiği söze karşılık 2000 li yılarda hayatını yazmaya başlar. Halen Manisa‘nın Salihli ilçesinde yaşamını devam ettirmektedir.Babasının kendisine verdiği isimle  "Öğretmen Benisa" ana ismiyle çıkartığı romanları;

1.Kitap  Kayayı Delen Tohum.
2.Kitap  Sevgiyle  Işır Yaşamak.
3.Kitap Adanmış Aydınlık.

*Ümit KARA -  AVUKAT /  Hasanoğlan Çalışma Grubu Temsilcisi

 

Okunma Sayısı 754
Fotoğraf Galerisi