TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

Tmmob Peyzaj Mimarları Odası 4. Oğrenci Yaz Okulu Artvin'de Başladı

GENEL MERKEZ
26.08.2010 (Son Güncelleme: 27.09.2010 10:26:11)

Odamızın geleneksel olarak gerçekleştirdiği PMOGenç Yaz Okullarının dördüncüsünü Artvin Valiliği ve Odamızın ortaklaşa düzenliyor. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Mehmet SOĞANCI'nın da bizlerle birlikte olacağı yaz okulunda öğrencilerimizin kolektif yaşama hazırlanması anlamında bir projeyi daha hayata geçirmiş olmanın onurunu yaşıyoruz.

  

                                        TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI 4. ÖĞRENCİ YAZ OKULU

                                                       (4. PMOGenç Temsilcileri Eğitim Kampı)

                                    TMMOB Peyzaj Mimarları Odası -  Artvin  Valiliği Ortak Çalışmasıdır

                                                               13 EYLÜL   - 26 EYLÜL 2010

Amaç: Peyzaj Mimarlığı bölümlerinde okuyan ve aday meslektaş olan öğrencilerimizin mesleğe hazırlanmasında pratik çalışmanın ve kolektif yaşam bilincinin kazandırılmasıdır. Meslek alanlarımız ile ilgili alanlarda teorik yaşam içerisinde olan öğrencilerimizin pratik yaşamla karşılaşmaları, ülkenin dört bir yanında eğitim gören aday meslektaşlarımızın bilgi ve öğretilerini paylaşarak kolektif projeler üzerinde ortaklaştırma yeteneklerinin geliştirilebilmesidir.

Doğal ve kültürel peyzaj alanlarının insan kullanıma açılmasında kentsel ve kırsal tüm açık alanlarda ekonomik, işlevsel ve estetik fiziki plan ve tasarım projeleri üreten peyzaj mimarları adayları için 4. yaz okulu atölye çalışma alanı Artvin ili seçilmiştir.

Peyzaj mimarlığı disiplini doğal-kültürel ve sosyal yaşam alanlarının planlı bir disiplinde yaşama kazandırılmasının yanında sanatı da içinde barından, insan yaşamı şekillendiren coğrafyadan etkilenen bir bilim dalı olması ve Artvin ilinin coğrafik özellikleri bir bütünde içinde barındırıyor  olması sebebi ile Artvin Valiliğimizin de onayı ile 4. Yaz Okulu çalışma alanı olarak peyzaj mimarlığı disiplinin planlama ve tasarım ölçeklerinde projeler çalışabileceği özel bir çalışma alanı olacaktır.

Artvin ilini ikiye bölen Çoruh nehri, dik yamaçlı uzun vadileri, 3900 metreye kadar yükselen birbiri ardına sıralanmış yüksek dağları,  doğal ormanları, yüksek dağların doruklarında Krater gölleri, Karagülleri, yeşil yaylaları, fauna ve flora zenginliği, tarihi dokusu, kale ve kemer köprüleri, geleneksel mimarisi ve festivalleri ile çeşitli turizm değerlerini içinde barındıran otantik bir turizm beldesi olan Artvin coğrafyası, topoğrafik yapısı ve tarihçesi ile peyzaj mimarı adayı öğrencilerimiz için değerli bir atölye konusu olacak ve mesleki gelişimlerine doğru bakmak adına önemli bir değer katacaktır.

Proje çalışmaları 2 alan üzerinde yapılacaktır.

1-SARP SINIR KAPISI PEYZAJ TASARIM PROJESİ

2-ÇORUH NEHRİ KIYI DÜZENLEMESİ

Kapsam:Birinci atölye/proje konusu olan Sarp Sınır Kapısı Projesi; Kentin uluslar arası nitelikteki önemli bir davet noktası olması sebebi ile Artvin kenti için öncelikli çalışma alanı olarak seçilen Sarp Sınır kapısı sadece Artvin kenti için değil ulusal bir öneme de sahip olması nedeni ile uluslararası davet noktası olması sebebi ile önem arz etmektedir.

Sarp Sınır Kapısı Gürcistan‘a açılan bir kapı olmanın yanında, bütün Kafkasya ve Orta Asya ülkelerine açılan karayolu üzerindeki sınır kapısı olarak da önemlidir. Gümrük, ticaret ve ziyaretçi girişleri olmak üzere fonksiyonlarına hizmet eden, ziyaretçilerin konaklama vb. rekreasyonel taleplerine hizmet edebilecek alan kullanımlarının estetik yer seçimi ile ilgili koruma ve kullanım analizi, tasarım ve projelendirme çalışmaları yapılacak olup,  atölye konusu ise; "Geçmişi tek karede dondurmayan, birbirine çok yakın tarih ve kültürlerin birlikteliğinin yaşandığı sınır kapısı,  ulusal tarih ve kültürümüzü önemli bir yansımasının taşınacağı odak nokta olması sebebi ile" geniş bir tarih yelpazesi sunan büyüleyici bir şehir" olarak anılan Artvin  kenti kültür peyzajının çalışılması olarak planlanmaktadır.

Hem, mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Artvin, toprakları üzerinde taşıdığı büyük tarihi değerlerine ilişkin bir çok yapıyı bünyesinde harmanlayabilmiş önemli bir açık hava müzesi özelliğinden dolayı önemli bir peyzaj değeri...

Hem de dünya coğrafyası üzerinde bir benzeri daha olmayan orman ve kıyı ekosistemi ile sahip olması ile başka bir peyzaj değeri....

Dağın eteklerine  kurulmuş olan Artvin, ülkemizin en eski şehirlerinden biri  ve harika bir doğal ve sosyo-kültürel güzelliğine sahip, peyzaj mimarlığı meslek disiplini açısından da ülkemizde ilk kez BİYOSFER ALAN iolarak ilan edilmesi özelliğini taşıyan Maçahel‘e  sanki bekçilik etmekte...Çok yakın coğrafyası ile bile gösterdiği iklimsel farklılıkları sebebiyle bile peyzaj mimarlığı uzmanlık konuları için önemli bir çalışma alanı olan Artvin kentindeki gerçekleştirilecek yaz okulu ile mesleğe üniversite sıralarında hazırlanan tüm öğrencilerimiz  için önemli bir deneyim ve bakış açısı kazandıracaktır.

Artvin Valiliği ile birlikte çalışarak ortak proje üretecek olan Peyzaj Mimarları Odası; her 2 atölye konuları üzerinde; peyzaj planlama ve tasarım ilke kararlarının ve alan kullanım kararlarının alınması için gerekli etüdlerin yapılarak kesin gereksinim programlarının alan verilerine dayandırılarak hazırlanacak olan tüm yapısal ve bitkisel peyzaj tasarım proje çalışmaları yapmak üzere ülke genelinde 18 üniversitede eğitim gören 36 öğrencisi ve 3 öğretim elemanı ile birlikte Artvin‘de yaz okulu gerçekleştirilecektir.

İki Atölye programı içerisinde gerçekleştirilecek yaz okulunda;

1-Kent ve yakın çevresi ulaşım güzergahları peyzaj planlama ve tasarım projelendirme çalışmalarında, ulaşım ağı içerisinde kalan alanlarda öncelikle ekolojik eşiklerin olup olmadığı var ise, koruma kullanım analizlerinin yapılması, önlemlerin alınması ile ilgili raporlama çalışmaları ve tasarım ve projelendirme çalışmaları,

2-Kültürel peyzaj nedir? Peyzaj mimarlığı disiplini içerisindeki yeri, kent ve kentsel kültürel değerlerin korunarak kullanıma açılması, ekonomik ve estetik değerlendirilmesi vb. kültürel peyzajların tasarım projelerinin, uygulama ve detay paftalarının hazırlanması çalışmalarının gerçekleşeceği atölye konusu olarak Sarp Sınır Kapısı Peyzaj Tasarım projelerinin hazırlanması,

Bu yıl dördüncü düzenlenecek olan bu yaz çalışma kampında, Peyzaj Mimarları Odası‘nın, ilgili üniversitelerin öğretim elemanlarının / öğrencilerinin Artvin Valiliği ortaklığında, 15 gün sürdürülecek olan ulusal yaz okulu kampı kapsamını, bu 2 proje ve uygulama çalışmalarının hazırlığı oluşturmaktadır.

"Artvin Yaz Okulunda" fikir alış-verişi ortamında üretilecek olan planların ve projelerin önemli bir kısmı, Artvin Valiliği tarafından uygulamaya geçirilecektir. Böylece hem yaz okulu kampında ortaya konan emeğin boşa gitmesi önlenecek, hem de Artvin Valiliği‘ne  önemli bir destek sağlanmış olacaktır.

Okunma Sayısı 2316
Fotoğraf Galerisi