TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

Tabiat Ve Biyoçeşitlilik Yasa Taslağı Ile Ilgili Oda Gorüşümüz Hazırlandı

GENEL MERKEZ
01.01.2011 (Son Güncelleme: 11.01.2011 15:24:31)

Çevre Ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Tabiat ve Biyoçeşitlilik Yasa Tasarısı" ile ilişkin Odamız görüşü hazırlanarak TMMOB ye sunuldu.

TABİAT VE BİYOÇEŞİTLİLİK YASA TASLAĞI İLE İLGİLİ ODA GÖRÜŞÜMÜZ HAZIRLANDI

Çevre Ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Tabiat ve Biyoçeşitlilik Yasa Tasarısı" ile ilişkin Odamız görüşü hazırlanarak TMMOB ye sunuldu. TBMM gündemine taşınmış olan Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı bir bütün olarak değerlendirildiğinde, doğa koruma açısından kademeli olarak bir yok oluşa doğru bir gerilemeye karşılık gelmektedir.

Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı, var olan bir eksikliği giderme yönündeki iyi niyetli arayışların kötüye kullanılmasından daha çok, koruma çabalarının "yatırım" adı altında sürdürülen ve bilim insanlarının, meslek örgütlerinin ve yerel halkın itirazlarına rağmen  "talan" anlayışına terk edilmesidir.

Kanunlarda yaratılan istisnalar, sağlanan imtiyazlar, görmezden gelinen işgallerle yetinilmeyip ülke yüzölçümünün %2si bile olamayan "doğal korunan alanlar" özel kanun kapsamından çıkarılmaktadır. Yasa tasarısı ile bilimsel çalışmayı zorunlu kılan, ulusal ve uluslar arası nitelikte değer taşıyan alanlara ilişkin karar alma yetkisi 14‘ü bürokratlardan oluşan 20 kişilik kurula verilmekte, ülkemizin en önemli doğal değerleri, görevleri koruma kararlarıyla çoğunlukla çelişen, bu alanlardaki tahribatta en önemli paya sahip olan "Devlet Su İşleri Genel Müdürü", "Maden İşleri Genel Müdürü", "Enerji İşleri Genel Müdürü"nün de içinde bulunduğu "yönetici bürokratlara" emanet edilmektedir. Yasalaşması halinde böylesi bir düzenleme, 87 yıllık Türkiye Cumhuriyeti‘nde alınmış en koruma karşıtı karar olarak tarihe geçecilecektir.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak, yıllardır mücadelesini verdiğimiz doğal alanlar ve biyoçeşitliliğin iç hukuk içerisinde önemli bir mevzuata kavuşması çalışmaları böylelikle, merkezi hükümetin tüm yaşamsal alanalrımızı ticari bir meta değerinde yaslaştırmaya çalışması ile  tarafından büyük bir hüsranla karşılanmaktadır. İç hukukumuzda ilk defa yer alacak önemli peyzaj mimarlığı terminolojisi olması gerekirken, peyzaj alanlarını konusunda da ciddi bilimsel ifade ve tanım hataları bulunuyoır olması söz konusu yasa taslağının ülkesel çıkarlar adına değil, büyük bir telaşe ile yatırmcılara hizmet etmesi niyeti ile hazırlandığı son derece açıktır.

 

Okunma Sayısı 1294