TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

Ücretli Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları Ve Işsizlik Kurultayı Adana Yerel Kurultayı Düzenlendi

ADANA
18.04.2011 (Son Güncelleme: 18.04.2011 11:36:08)

Kasım ayında Ankara’da gerçekleştirilecek TMMOB Ücretli Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları ve İşsizlik Kurultayı’nın ilk yerel kurultayı 2 Nisan Cumartesi günü Adana’da gerçekleştirildi.

Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından 02 Nisan 2011 tarihinde TMMOB odalara bağlı üyeler,  mühendis, mimar ve şehir plancısı öğrenciler ve davetliler olmak üzere 100 civarında katılımcı ile ZMO Adana Şubesi Konferans salonunda Adana yerel kurultayı gerçekleştirilmiştir. Merkezi Kurultaya katılmak üzere MMO, EMO ve ZMO dan 2, İMO, MO, JFMO, JMO, KMO, GMO ve PMO‘dan birer olmak üzere toplam TMMOB 14 delege seçilmiştir. TMMOB Kasım ayında yapılacak olan merkezi kurultay öncesinde görüşülecek konuları belirlediğinden bu konu başlıkları yerel kurultayımızın gündemini oluşturmuştur.

 

KURULTAY AÇILIŞI

Kurultay açış konuşması TMMOB/ Adana İKK sekreteri Sn. Mustafa Altıokka tarafından gerçekleştirilmiştir. Altıokka, açış konuşmasında kurultayın gerekçelerini katılımcılar ile paylaşmıştır. Sn Mustafa Altıokka kurultay gündeminde ele alınacak konulara değinerek Ücretli ve işsiz mühendis, mimar ve şehir plancılarının güncel sorunlarını, özlük haklarından yoksunluğun, iş güvencesizliğinin, mesleğin ve meslektaşın değersizleştirildiğinin, mühendis, mimar ve şehir plancılarının sayısının artmasına karşın yabancı mühendislerin ülkemizde çalışmasının önünün açılması olarak özetlemiştir. Konuşmasının devamında Adana‘da işsizlik oranın % 26 civarında olduğunu mühendis, mimar ve şehir plancıları arasında ise bu oranın % 13.5 civarında olduğunu ve bu oranın daha da yükselebileceğinden endişe ettiklerinden bahsetmiştir. Odalara kayıtlı üyelerde kamu ve özel sektörde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları ile kendi hesabına çalışan küçük büro sahipleri ile birlikte bu oranın  % 80 civarında olduğunu dolayısıyla TMMOB üyelerinin emekçi karakterli bir kesim olduğundan  bahsetmiştir. Sn. Altıokka yoksulluk sınırının 2898 TL olduğunu ve mühendis, mimar ve şehir plancılarının aldığı ücretlerin bunun çok altında kaldığına vurgu yapmıştır.

 

DİVAN SEÇİMİ

Açılış konuşmasının ardından delegeler tarafından verilen önerge ile divan oluşturulmuş, divan başkanlığına Mustafa Altıokka,  yazmanlıklara Hüsniye Gül ve Berdan Dinçyürek oybirliği ile seçilmişlerdir.

 

GENEL KONUŞMALAR

Divanın oluşturulmasından sonra kurultayda ele alınacak konular hakkında kurultay düzenleme komisyonunun yaptığı çalışmaları içeren sunumu Sn. Berdan Dinçyürek katılımcılarla paylaşmıştır. Kurultay gündemine geçilmeden önce kurultayla ilgili olarak gündeme ilişkin  Sn. Abdullah Bakır, Sn. Arman Turucu , Sn. Abdullah Doğan , Sn. Tevfik Bülent Göreken , Sn. Cem Eren , Sn. Adem Kanat ,  Sn. Berkemal Tuncer  söz almıştır.İşsizliğin, güvencesiz çalışma yaşamının,özlük haklarının kısıtlanmasının, çıkarılan yasaların çalışanların aleyhine genişletildiğinin, 4C ve benzeri uygulamalarla sözleşmeli memurluğun giderek yaygınlaştığının,taşeronlaşmanın,sendikasızlaştırmanın neoliberal politikaların bir sonucu olduğunu ve bu politikaların ülkemizde sorgusuz sualsiz uygulandığının altı çizilmiştir.

 

KURULTAY GÜNDEMİ

Genel görüş bildirmelerden sonra delegeler 9 ana başlık altında toplanan kurultay gündeminin toplu görüşme yapılarak sürdürülmesini benimsemiş ve delegeler tarafından 22 adet yazılı önerge divana verilmiştir.Verilen önergeler hakkında delegeler lehte ve aleyhte görüşlerini bildirmişlerdir.Verilen önergelerin büyük çoğunluğuna lehte görüş bildiren delegeler , verilen 22 önergenin 20‘sini oy birliği ile 2‘sini ise oy çokluğu ile kabul etmiştir.Verilen önergeler ve önergeler hakkında yapılan genel görüşmeler neticesinde, dokuz ana başlıkta şu kararlar alınmıştır.

 

1- ÜCRETLİ MÜHENDİS MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARI ÇALIŞMA YAŞAMINI BELİRLEYEN YASALAR

Farklı mühendislik disiplinleri için elbette ilgili yasalar farklılaşmaktır. Ancak bütün bu yasaların ve o yasaların yürütmesi için uygulanan yönetmeliklerin ortak özellikleri teknik elemanların çalışma yaşamı içerisindeki deneyimlerine göre değil sektörü yönlendiren sermayenin taleplerine göre şekilleniyor olmasıdır. Bu durum ülkemizdeki mühendislik mimarlık uygulamalarının kamusal hizmet özelliğini ve kalitesini büyük ölçekte kısıtlamaktadır. Ayrıca çalışma koşulları son derece zor olan mühendisler çalışma yaşamı içerinde yasal olarak korunaklı(iş güvenceli) olmadığından mesleki ödünler vermek yada işsiz kalmak gibi bir durumla karşı karşıya gelmektedir.Yine gerek kamuda gerekse özel sektörde özlük hakları da mevcut yasalarla idarenin yada sermayenin insafına terk edilmiştir.Buna göre

•·        TMMOB  çalışma yaşamını belirleyen yasalarda mühendis mimar veşehir plancıları lehine düzenleme yapılması için çalışmalar yapar ve önerdiği çözümlerin hayata geçirilmesi için mücadele eder.

 

2- ÇALIŞMA YAŞAMI

Mühendis mimar ve şehir plancılığı çoğunlukla sahada ve üretim ağının direk içinde bulunan ve yüksek mesleki sorumluluk gerektiren bir meslek koludur. Her anlamda yaratıcılık gerektiren bu mesleği doğru ve etkili uygulayabilmenin ön koşulları sürdürülebilir mesleki eğitimdir. Ancak çalışma yaşamı düşük ücret, çok iş denklemi üzerinden yürütüldüğünden çalışma yaşamı içerisinde mesleki eğitim, mesleki etik, yeterlilik ve yasal sorumluluklar işverenler için çoğunlukla teferruat olarak görülmektedir. İş güvencesi olmayan ücretli mühendis mimar ve şehir plancıları için ise neredeyse ip üzerinde yürümek anlamı taşımaktadır.

•·        TMMOB meslekleri ile ilgili alan ve işyerlerinde çalışan üyelerinin meslekleri dışında çalıştırılmaması için işyeri temsilcilikleri aracılığı ile önlem alır.

 

3- ÜCRETLİ MÜHENDİS MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARININ ÇALIŞMA KOŞULLARI                                     

Bir çok meslek disiplinimizde işe girme sürecinde ağır ve tehlikeli işte çalışabilir ibaresi    geçen sağlık raporu alınması zorunludur.Bu durum çoğunlukla işin doğası gereği olsa da çalışma yaşamı içinde alınması gereken işçi sağlığı tedbirleri  yeterince alınmadığı gibi denetimden de yoksundur.Ücretli meslektaşlarımızın % 80‘i özel sektörde çalışmaktadır.Özel sektörde mesai saatlerine uyulmamakta,fazla mesai ücretleri ödenmemekte,yasal ve mazeret gerektiren izinler kısıtlanmakta, yatırılmakta,kadın erkek ayrımı ile çokça karşılaşılmaktadır.

•·        TMMOB kadın müh, mim, şehir plancılarının işe girme süreçlerinde yaşadıkları, çalışma yaşamında karşılaştıkları cinsiyetçi iş bölümüne karşı mücadele eder. Kadın üyelerinin eşdeğer işe eşit ücret alması için mücadele eder.

 

•·        TMMOB özürlü müh, mim, şehir plancılarının kamuda ve özel sektörde iş bulmalarının önündeki engellerin kaldırılması için mücadele eder. Kamuda açılan kadrolara adaletli yerleştirme yapılması için mücadele eder. 

4- KAMUDA VE ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞAN MÜHENDİS MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARININ ÖZLÜK HAKLARI

Özel Sektörde çalışanlarımız için özlük haklarının varlığından bahsetmek neredeyse imkansızdır. Sendikal haklardan yoksunluk, çoğunlukla asgari ücret üzerinden sigortalanmak, mesleki sorumluluk sigortası tanımının olmayışı en elzem sorunlardır. Benzer sorunlar kamuda ise toplu sözleşme hakkının olmayışı, sözleşmeli memurluğun giderek çoğalması, taşeronlaştırma, idare keyfiyetine bırakılmış tayin ve sürgün edilme tehdidi altında çalışma olarak sıralanabilir. Her iki kolda da mezarda emeklilik gerçeği gün gibi ortadır. Bütün bu sorunların karanlığında iş güvencesinden bahsetmek mümkün değildir.

•·        TMMOB bünyesinde her türlü kanuna aykırı durumları araştırıp, inceleyip karar verilmesini sağlayacak hukuk bürosunu etkinleştirir.

•·        TMMOB kamu ve özel sektörde taşeronlaştırma sistemine karşı yürütülen çalışmaları yapar ve ülke genelinde söylem birliği oluşturulması için çalışır.

•·        TMMOB aynı işyerinde farklı kanunlara tabii olarak farklı statülerde çalışmasının önene geçecek çalışmaları yapar.

•·        TMMOB kamu kurumlarında çalışan üyelerinin kuralsız tayin ve terfilere maruz kalmaması için çalışma yürütür. 

5- KAPİTALİZMİN DÜNYADAKİ EKONOMİK KRİZİ VE ÖZLÜK HAKLARINA ETKİLERİ

Kapitalizm dünya kaynaklarını hesapsız bir hırsla tüketmektedir. Küresel ekonomi politikaları yaşanan ekonomik krizin faturasını ise emekçilere ödetmektedir. Kapitalist ülkeler ekonomik krizi aşmak için kirli savaşlar çıkararak, gelişmekte olan ülkeleri İMF eliyle siyasal ve ekonomik olarak boyunduruğu altına alarak varlıklarını güvence altına almaktadır.İç siyaset ise iktidar  ikbali uğruna bu politikaları uygulamakta tereddüt etmemektedir.Teğet geçtiği söylenen ekonomik krizlerde ilk tedbirler emekçi yığınların özlük hakları ve  ücretleri üzerinden alınması manidardır.

•·        TMMOB özel sektördeki istihdamın arttırılması için üyelerinin mesleki eksikliklerinin giderilmesi için meslek içi eğitim programları geliştirmek için çalışma yapar

6- İŞSİZLİĞİN VE GÜVENCESİZLİĞİN MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARI ÜZERİNDEKİ   ETKİLERİ

Mühendislik ve Mimarlık okuyan ve bu okullarda okumak için yaşamının en güzel yıllarını aileleri ile birlikte fedakârlıkla geçiren genç nesiller mezun olduklarında maalesef işsizlik ve yaşamsal güvencesizlik gerçeği ile karşılaşmakta ve hayal kırıklıkları yaşamaktadırlar. Unvanlarına yakıştıramadıkları ücretlere razı olmakta ya da yaşamı idame ettirmek için mesleklerinin dışında vasıfsız işlerde çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Ekonomik, sosyolojik ve psikolojik travmalar yaşanmakta, aile birlikleri kurulamamakta ya da kurulan aileler yıkılma tehlikesi altında kalmaktadır. Öğrenim hayatında yapılan fedakarlıklar maalesef gereken karşılığını bulamamaktadır. Bu tabloda mühendis mimar ve şehir plancılarının emekleri üzerinde şekillenecek modern ve zengin bir ülkenin kurulmasını ve geleceğe taşınmasını beklemek akılcı değildir. 

 

7- ÖZELLEŞTİRMENİN MÜHENDİS MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Özelleştirme, küresel ekonominin sosyal devleti yok eden ve güvenli yaşamı ipotek altına alan en tehlikeli silahıdır. Emekçi mühendis mimar ve şehir plancıları üretim aşamasında sömürülürken ortaya çıkardıkları değerden hak ettikleri payı alamamaktadır.Ülke kaynaklarının çıkarılması,işlenmesi ve değere dönüştürülmesi sürecinde devletin sorumluluğunu ortadan kaldıran özelleştirme politikaları ulusal birliğimizi bozmakta ve dışa bağımlılığımızı arttırmaktadır.Ülkesini geliştirmeyi, zenginleştirmeyi amaçlayan ve bunu kamusal hizmet sorumluluğu olarak gören mühendis mimar ve şehir plancıları kendi ülkelerinde pasifize edilmektedir.

•·        TMMOB yapılan özelleştirmelerle ilgili olarak öncesinde ve sonrasında kurumların personel sayılarını, istihdam koşullarını, çalışanların örgütlülük durumlarını, hizmet kalitesini, sunulan hizmetin halka maliyetini içeren kapsamlı raporları hazırlar ve bunları kamuoyu ile paylaşır.

•·        TMMOB diğer emek örgütleriyle birlikte ve akademisyenlerinde desteği ile kamulaştırma üzerine tartışma platformları oluşturmalı ve kamulaştırmanın yeniden nasıl yükseltilebileceğini ve kamu hizmetleri ile ilgili kamulaştırma planı oluşturur.

•·        TMMOB emperyalist bağımlılık ilişkilerinin bütün yönlerine karşı mücadeleyi esas alan bir yaklaşımla, özelleştirme ve paylaştırma uygulamalarına son verilmesini; eğitim, sağlık, ulaşım, barınma, su gibi temel hizmetler alanının ve bunların denetiminin piyasa alanından çıkarılması için mücadele eder.

8- ÜCRETLİ MÜHENDİS MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARI İÇİN ASGARİ ÜCRET VE ÜCRET

TMMOB kurulduğu günden bugüne kadar emekten ve emekçilerden yana olan tavrını her platformda ortaya koymuştur. Elbette kendi üyeleri içinde bunu her ortamda dile getirmeye çalışmıştır. Mühendis mimar ve şehir plancıları ortaya çıkardıkları değerlere ve unvanlarına yakışan bir asgari ücreti tereddütsüz hak ve talep etmektedir. Yoksulluk sınırının 2000 TL civarında olduğu ülkemizde ücretli mühendis mimar ve şehir plancıları için belirlenecek asgari ücrette bu barem dikkate alınmalı ve ister kamuda ister özel sektörde olsun mühendis mimar ve şehir plancıları için belirlenecek asgari ücret devlet güvencesi altına alınmalıdır.

 

9- ÖRGÜTLENME VE SENDİKALAŞMA

Kurultayda ele alınacak tüm sorunların çözümü, Ücretli ve İşsiz Mühendis Mimar ve Şehir Plancıları için etkili bir örgütlenmeden geçmektedir. TMMOB bu örgütlenmede en geniş çatıyı oluşturmaktadır. TMMOB örgütlülüğünü her geçen gün daha fazla güçlendirecek eylem ve söylemleri yapmakta ve organize etmektedir. Bu sorumluluğu genci yaşlısı tüm üyeleri ile geliştirmek ve geleceğe taşımak en büyük sorumluluğudur. Bu sorumluluk neticesinde ücretli mühendis mimar ve şehir plancıları için meslek sendikalarının kurulması ve özlük haklarının elde edilmesi nihai çözüm olacaktır.

•·        TMMOB mühendis, mimar ve şehir plancılarının hiçbir ayrıma maruz bırakılmadan çalışma hakkı ve sendikalılaşmalarının önündeki tüm engel ve uygulamaların ortadan kaldırılması ve çalışanların tümünün sendikalı olma zorunluluğunu savunur ve bunun hayata geçirilmesi için mücadele eder.

•·        TMMOB mühendis, mimar ve şehir plancılarının örgütlenmelerinin önündeki engellerin kaldırılması için üyeleri ile birlikte kamuoyu oluşturacak eylem ve söylemleri etkin olarak kullanır.

•·        TMMOB meslek içi eğitim ve seminerlerin tüm illerde yaygınlaştırılmasını ve tüm mühendis, mimar ve şehir plancılarına ücretsiz verilmesi ve her odada tüm üyelerin bilgilerini paylaşacağı ve eksikliklerini gidereceği eğitim komisyonlarını kurar.

Okunma Sayısı 1126
Fotoğraf Galerisi