TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

Tmmob Peyzaj Mimarları Odası Istanbul Şube Olarak "erişilebilir Istanbul" Toplantılarına Katılım Sağlamaya Başladık.

İSTANBUL
31.05.2011 (Son Güncelleme: 02.06.2011 14:55:40)

Toplumsal ve fiziksel çevrenin düzenlenmesi,planlama, tasarım ve proje aşamasından itibaren, tüm engelliler dahil, bütün insanların kullanım ve erişebilirlik gereksinimlerini karşılayacak biçimde, erişilebilir ve kullanışlı olarak düzenlenmelidir.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şube olarak ülkemizde yaşayan özürlülerin toplumsal yaşama tam, eşit ve etkin katılımlarının sağlanması için gerekli tüm çalışma ve hassasiyeti odamız adına göstereceğimiz inancıyla herkes için "Erişilebilir İstanbul Toplantısı"na katılım sağlamaya başladık.

Üyelerimizden Sn.Armağan Selin Köksal ve Sn. Nilgün Özdingiş Tarakçı‘ya katkı ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz.

Toplumsal ve fiziksel çevrenin düzenlenmesi,planlama, tasarım ve proje aşamasından itibaren, tüm engelliler dahil, bütün insanların kullanım ve erişebilirlik gereksinimlerini karşılayacak biçimde, erişilebilir ve kullanışlı olarak düzenlenmelidir.Tüm insanlar için kent mekanlarına erişebilirlik, bu anlamda kentsel mekanın engelsiz mekan olarak düzenlenmesini içerir. Öncelikle hareket yetisi ve/veya görmesi/işitmesikısıtlı bireylerin bir mekandaki bağımsız erişimi fiziksel çevrenin bu anlamda düzenlenmiş olup olmaması ile ilgilidir.

Türkiye‘de özürlüler için ulaşılabilirliğin sağlanmasına yönelik ilk yasal düzenleme 1997yılında 572 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılmıştır. Bu Kararname ile birçok kanunda özürlülerle ilgili düzenleme yapılırken 3194 sayılı İmar Kanununa ulaşılabilirlikleilgili bir madde eklenmiştir. İmar Kanununda "Fiziksel çevrenin özürlüler için ulaşılabilir ve yaşanabilir kılınması için, imar planları ile kentsel, sosyal, teknik altyapı alanlarında veyapılarda Türk Standartları Enstitüsü‘nün ilgili standartlarına uyulması zorunludur." maddesi ile, yapılmış ve yapılacak altyapı alanlarında ve yapılarda ulaşılabilirlik ilkelerinin,yapılı çevreyle ilgili planlama, projelendirme, uygulama, ruhsatlandırma ve denetleme gibi görev ve sorumlulukları olan ilgili kurum ve kuruluşlarca uygulanması hüküm altına alınmıştır.

İmar Kanununda yapılan bu değişikliğin ardından, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafındanilgili altı yönetmelikte özürlüler için yapılı çevre faaliyetlerinde ulaşılabilirliğin sağlanmasına yönelik gerekli düzenlemeler yapılarak 02.09.1999 tarihinde 23804 sayılıResmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

 

 

 

Okunma Sayısı 1636