TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun

GENEL MERKEZ
07.03.2021 (Son Güncelleme: 11.08.2021 10:48:59)

8 Mart Dünya Kadınlar Günü anmaları, günümüzde hala kadınların hak arayışlarının en yüksek sesle dile getirildiği gün olmaktadır.

 New York`ta 164 yıl önce, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücret eşitsizliğinin giderilmesi amacıyla greve giden 129 dokuma işçisi kadınının nedeni belirsiz yangında can vermesi ile başlayan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü anmaları, günümüzde hala kadınların hak arayışlarının en yüksek sesle dile getirildiği gün olmaktadır.

Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 pandemisi nedeniyle kadınların ev içi yükünün çok daha fazla arttığı gözlemlenmiştir. BM`nin Türkiye`de yaptığı araştırma sonucuna göre, salgın döneminde kadınların erkeklere oranla 4 kat daha fazla ev işi yaptığı, hasta ve çocuk bakımı gibi işlere de uzun mesailer harcadığı ortaya konmuştur.

Kadınların ekonomiye katılımı, fırsat eşitliği, eğitim imkanları, sağlık ve kadının siyasi güçlendirilmesi kriterlerine göre düzenlenen 2020 Cinsiyet Eşitliği Raporu`na göre Türkiye 153 ülke arasında 130. sırada yer almakta, ekonomik hayata katılımda ise 136. sırada yer almaktadır. Yine rapora göre küresel anlamda kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olabilmesi için en az 100 yıl, erkeklerle eşit ücrete sahip olması için 257 yıl geçmesi gerekmektedir. 

Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) metodolojisinden yola çıkarak hazırlanan DİSK AR 2020 Raporu`nda ise, geniş tanımlı kadın işsizlik oranının %41`e ulaştığı, kadın iş gücünün %8, kadın istihdamının %6.3 ve ücretsiz izin uygulamaları nedeniyle, iş başında olan kadınların %10.7 azaldığı, ne yazık ki "Ümitsiz" işsiz kadınların (iş aramayı bırakan kadınların) sayısının %168.4 arttığı görülmektedir.

Cinsiyete dayalı sosyal ve ekonomik ayrımcılık kabul edilemez…

Kadınların toplumdaki yerinin eşitlenmesini, eşit hak ve statüden yararlanabilmesini konuşmamız gerekirken ne yazık ki ülkemizde hala kadın cinayetlerini, kadına şiddeti konuşmamız çok acıdır. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu`nun 2020 raporuna göre 2020 yılında 171`i şüpheli 300 kadın katledilirken, 2021 Ocak ayında 14`ü şüpheli olmak üzere 23 kadın öldürüldü. Başvuru mekanizmalarının yetersizliği, soruşturmaların çoğunun ataerkil cinsiyetçi yaklaşımla yürütülmesi, cezasızlıkla sonuçlanması ve faillerin korunması gibi nedenlerden dolayı, kadınların çoğunun uğradıkları şiddete, mobbinge karşı sessiz kalmayı tercih etmek zorunda kaldığı, şikayette bulunmaktan çekindiği bilinmektedir.

Ülkemizin taraf olduğu uluslar arası sözleşmeleri uygulamaya koymak, sorunun çözümüne yönelik en etkin adımlardan olacaktır. 

İstanbul`da imzalanan ve "İstanbul Sözleşmesi" ismini buradan alan Avrupa Konseyinin "Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi" ülkemiz tarafından 2011`de kabul edilip 2014 yılında yürürlüğe giren sözleşme ile devletin kadınları koruması uluslararası sözleşme ile güvence altına alınmış olması gerekmesine rağmen kadın hakları konusunda her geçen gün daha da geriye gittiğimiz aşikardır. 

1951 yılında Türkiye`nin imzaladığı ancak uygulanmayan ILO`nun 100 nolu sözleşmesi erkek ve kadınlar eşit işlerde, eşit ücret ve sosyal haklara sahiptir, demektedir.

Benzer şekilde, hazırlanmasında yer aldığımız, imzaladığımız CEDAW (Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi)` ni onaylayan ülkelerin kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı kaldırmakla yükümlü olduğunu biliyoruz.

ILO`nun 100. Yıl genel kurulunda oy çokluğu ile kabul edilen, 25 Haziran 2021 yılında yürürlüğe girecek olan, ILO 190 no`lu Şiddet ve Tacize ilişkin Sözleşme, çalışma yaşamında zorbalık ve tacize maruz kalan herkesi korumayı ve güçlendirmeyi hedeflemektedir. Bu sözleşmede mutlaka taraf olunmalı, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kadını Koruma Kanunu etkin bir biçimde uygulanmalıdır.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak kadın üye sayımız, toplam sayımızın %67,8`ini oluşturmaktadır. 2/3`ü kadın iş gücünden meydana gelen bir meslek disiplini olarak kadınlarımıza yönelik çağ dışı cinsiyet ayrımcılığına ve uygulanan şiddete karşı olduğumuzu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle tekrar yüksek sesle dile getiriyoruz.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası

14. Dönem Yönetim Kurulu


Okunma Sayısı 59
Fotoğraf Galerisi